back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

11η Σεπτεμβρίου 2001: ο κόσμος στον αστερισμό της τρομοκρατίας

Διαβάστε επίσης

Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας γράφτηκε 17 χρόνια πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Δεν είναι μόνο η αμερικανοί πολίτες που δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που συνέβη, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσιλβάνια αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Οι επιπτώσεις

Η άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της Ιστορίας, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς συνολικά, ήταν η εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το πρώτο διάστημα εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς δικαστική κάλυψη ενώ στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ νέες υπηρεσίες – όπως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα θύματα

Περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν 19 εξτρεμιστές της αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σαν όπλα εμπορικά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν και έριξαν τους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, κοντά στην Ουάσινγκτον, ενώ ακόμη ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μια εξοχική περιοχή της πολιτείας Πενσιλβάνια, στο Σάνκσβιλ.

Άνω των 1.000 εξ αυτών εξακολουθούν να αγνοούνται και έχουν καταχωριστεί προ πολλού σαν νεκροί.

Δεκάδες χιλιάδες επιζώντες της επίθεσης παλεύουν μέχρι και σήμερα με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με το τρομοκρατικό χτύπημα. Ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Περίπου 6.000 ήταν οι τραυματίες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 30.000 άτομα θεωρείται ότι έχουν δηλητηριαστεί ανεπανόρθωτα από τα καρκινογόνα απόβλητα των ερειπείων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν. Τα άτομα αυτά είτε νοσούν ήδη είτε προβλέπεται να νοσήσουν βαριά, με σχεδόν μηδενικές προοπτικές επιβίωσης. Οι δε ψυχικές βλάβες που προξένησε η καταστροφή είναι ανυπολόγιστου μεγέθους, τόσο σε πλήθος ασθενών, όσο και σε σοβαρότητα.

Οι “διάδοχοι”

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011, η διεθνής τρομοκρατία έκανε πολλές και αιματηρές «στάσεις» σε άλλα σημεία του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Μάντσεστερ, η Στοκχόλμη δέχθηκαν στην καρδιά τους τρομοκρατικά πλήγματα με δεκάδες νεκρούς. Και δυστυχώς η απειλή δεν έχει εκλείψει.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα