back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: “Να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ που υπονομεύει κεντρικές ευρωπαικές αξίες, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “

Διαβάστε επίσης

O ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Αθήνα Σήμερα” με τη Νόνη Καραγιάννη.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Νόνη Καραγιάννη: Είναι -νομίζω- εξαιρετική η συγκυρία για να ζητήσω το σχόλιο και τις εντυπώσεις σας από αυτή την ιστορική, ομιλία του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, υπό την έννοια της παρακαταθήκης, μιας και είναι η τελευταία του ως Προέδρου της Κομισιόν.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Εβαλε κάποια θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, αλλά θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο προσφυγικό, διότι άσκησε πιέσεις στο Συμβούλιο και ιδιαίτερα στην Αυστριακή Προεδρία προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το Δουβλίνο, που έχει κολλήσει στο Συμβούλιο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κανονικοποιούμε τα θέματα προσφύγων και μεταναστών μέσα από μια νομική πραγματικότητα, η οποία στην ουσία δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων .

Επίσης,θεωρώ θετικό ότι έφερε μπροστά τις δεσμεύσεις για περαιτέρω στήριξη της Frontex-είχε πει ότι θα έχουμε 10 χιλιάδες στρατιώτες μέχρι το 2027 και αυτό θα συμβεί μέχρι το 2020- αλλά το σημαντικό είναι ότι θα στηριχθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες ασύλου ώστε να μην υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία, η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις πρώτες χώρες , αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το λέω διότι, αν δεν επιλύσουμε το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα δώσουμε, δυστυχώς, πολύ μεγάλο περιθώριο στους ακροδεξιούς να έχουν μια ατζέντα που θα πρωταγωνιστήσει πριν από τις ευρωεκλογές και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε.”

*ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Ανδρουλάκη νομίζω ότι ο κ Γιούνκερ στο κομμάτι του εθνικισμού ήταν κάθετος, όπως και στη βαθιά προσήλωσή του στις αρχές της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες

Νίκος Ανδρουλάκης: ”Αυτό που είπε είναι αυτό λένε όλες οι φιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ, δηλαδή άλλο ο πατριωτισμός, άλλο ο εθνικισμός. Το μέγα ζήτημα κυρία Καραγιάννη είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εργαλειοποιήσουν οι ακροδεξιοί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να οδηγηθούμε με αυτή την ατζέντα στις ευρωεκλογές. Πρέπει να ξεκολλήσει στο Συμβούλιο η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Εμείς, θα καταθέσουμε μια προχωρημένη πρόταση σύμφωνα με την οποία παύουν οι πρώτες χώρες να έχουν την κύρια ευθύνη εισόδου προσφύγων και μεταναστών γιατί το μοντέλο πρέπει να είναι καθαρό. Η ευθύνη για το άσυλο να εναπόκειται στο σύνολο της ΕΕ, άρα εκεί να καταθέτεις για το άσυλο και όχι στην πρώτη χώρα. Και βέβαια πρέπει να ξεκολλήσουμε. Αλλο ο πρόσφυγας και άλλο ο μετανάστης για να μην επιτρέψουμε να παίζει η ακροδεξιά αυτό το παιχνίδι που λέει ότι πάγια η ΕΕ αντιμετωπίζει τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Νόνη Καραγιάννη : Υπάρχει όμως και η επιχειρηματολογία που λέει ότι όταν ένας άνθρωπος εγκαταλείπει την πατρίδα του, γίνεται όχι με τη στενή έννοια του όρου πρόσφυγας αλλά υπό την έννοια ότι εγκαταλείπει την εστία του. Ετσι, όλοι πρόσφυγες είναι και μήπως αυτός ο διαχωρισμός που μόλις είπατε– το λέω ως επιχειρηματολογία-δίνει πάτημα σε στρεβλώσεις από την πλευρά των ακροδεξιών, εθνικιστών;

Νίκος Ανδρουλάκης: ”Ακριβώς το αντίθετο κυρία Καραγιάννη. Οταν συγχέουμε τον πρόσφυγα με τον οικονομικό μετανάστη,τότε δίνουμε πάτημα στην ακροδεξιά να λέει ότι έχουμε πλήρως ανοικτά σύνορα και οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Ο δυτικός νομικός πολιτισμός προστατεύει τους πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες θα γίνονται δεκτοί εάν οι χώρες έχουν τη δυνατότητα βάσει του πληθυσμού, του ΑΕΠ, των ποσοστών ανεργίας κλπ.

Νόνη Καραγιάννη: Αυτό δεν διαμορφώνει μια πολιτική απελάσεων στο επόμενο διάστημα;

Νίκος Ανδρουλάκης: ”Κάποιοι οικονομικοί μετανάστες που δεν μπορούν να τους αντέξουν χώρες ευρισκόμενες σε οικονομική κρίση, θα πάνε στις πατρίδες τους, αν δεν βρεθούν άλλες χώρες να τους στηρίξουν. Δεν λέω να τους αφήσουμε σε μια πολιτική κλειστών συνόρων, αλλά σε μια πολιτική βάσει της οποίας θα στηρίζουμε τις χώρες αυτές, για να αναπτυχθούν οικονομικά, να σταματήσουν οι συγκρούσεις που υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα και να αποκτήσουν υγιή οικονομικά συστήματα, είτε βρίσκονται στην Κεντρική Αφρική, είτε στη Μέση Ανατολή, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μείνουν εκεί.Διαφορετικά, αν μιλήσουμε για πλήρως ανοικτά ευρωπαικά σύνορα, είναι τέτοια η δημογραφική έκρηξη στην Κεντρική Αφρική (η Νιγηρία θα είναι 3η παγκοσμίως σε πληθυσμό με 450 εκατομμύρια σε 10-15 χρόνια), ώστε δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φαινόμενο η ΕΕ, να είμαστε ρεαλιστές. Οσο δεν είμαστε οι προοδευτικοί ρεαλιστές, αφήνουμε τεράστιο περιθώριο στην άκρα δεξιά να κάνει παιχνίδια πάνω στο φόβο και τον ρατσισμό. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, διότι μετά ο συσχετισμός φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερος. Να επανέλθω στη στήριξη των τρίτων χωρών από την ΕΕ. Εικοσιτέσσερα δισ. ευρώ δίνονται για τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Αφρική, είναι σημερινή πρόταση Γιούνκερ. Εκτός από τον διαχωρισμό, προτείνουμε πως θα στηρίξουμε οικονομικά τις αφρικανικές χώρες ώστε να υπάρχει προοπτική να μείνουν οι άνθρωποι εκεί.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

Νόνη Καραγιάννη: Να το κουβεντιάσουμε αυτό λίγο ακόμη,διότι υπάρχει και μια άλλη ιστορική -κατά τη γνώμη μου- στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την έκθεση Σαρτζεντίνι για ενεργοποίηση του άρθρου 7 που αφορά στην επιβολή κυρώσεων, εν προκειμένω κατά της Ουγγαρίας και της κυβέρνησης Ορμπαν.

Νίκος Ανδρουλάκης: “ Η θέση της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών είναι καθαρή. Δεν είχαμε τον μετεωρισμό του ΕΛΚ. Οποια χώρα υπονομεύει τις κεντρικές αξίες της ΕΕ που είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να υποστεί κυρώσεις. Αυτό είναι το άρθρο 7 που για μένα πρέπει να ενεργοποιηθεί, με το βάρος να πέφτει πλέον στο Συμβούλιο,που πρέπει να πάψει να κάνει τα στραβά μάτια, είτε αφορά κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, ή τρίτες υπό ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία.”

Νόνη Καραγιάννη: Είναι ενδεχομένως και εξαιρετικά ευνοική η συγκυρία των ευρωεκλογών. για τη διαμόρφωση μετώπου, υπό την έννοια της διαμόρφωσης ενός δυνατού διλήμματος και διακυβεύματος.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Βεβαίως, διότι όταν επιτρέπουμε σε αυτές τις χώρες να έχουν τέτοιες πολιτικές, δίνουμε άλλοθι σε ηγέτες δυτικών χωρών να αναπτύσσουν ακραίες ρητορικές απέναντι στο κράτος δικαίου και την ίδια τη Δημοκρατία.Για αυτό πρέπει να είμαστε σκληροί στην αντιμετώπιση των φαινομένων τύπου Ορμπαν.”

Νόνη Καραγιάννη: Βλέποντας και το σχετικό κλίμα ,προβλέπετε ότι θα υπερψηφιστεί η πρόταση για ενεργοποίηση του άρθρου 7 ;

Νίκος Ανδρουλάκης: ”Αν δεν υπερψηφιστεί με πλειοψηφία 2/3 θα είναι μια ήττα της Ευρωπαικής δημοκρατίας και των αξιών της.Το ΕΛΚ έλεγε ότι χαρίζει τον Ορμπαν στον Σαλβίνι. ”

Νόνη Καραγιάννη: Μπορεί να υπάρξει ένας κάθετος διχασμός στο ΕΛΚ για το θέμα αυτό;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Εύχομαι αυτά τα επιχειρήματα να είναι μειοψηφικά. Εάν δεν καταδικάσουμε την ακροδεξιά στέλνοντάς της στο περιθώριο και όχι στην εξουσία δεν καταφέραμε τίποτα”

*ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ έκανε αναφορά και στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όχι με ομοφωνία, αλλά με απλή πλειοψηφία. Ως παραδείγματα ανέφερε πρώτον τη Βενεζουέλα και τη συζήτηση στο Συμβούλιο και δεύτερον την Κίνα και τη στάση της ΕΕ στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι δεν μπορούν κάποια κράτη …εννοώντας και στις δύο περιπτώσεις την Ελλάδα. Το υπογραμμίζω,για να πάρει ένα μήνυμα η κυβέρνηση πως όταν έχει τέτοια στάση στα ανθρώπινα δικαιώματα, βάζει τη Ελλάδα σε ένα κάδρο που δεν της αξίζει. Να έχουμε δηλαδή κάποιους στο ΕΛΚ που να μην ψηφίζουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αφορά στο Ισραήλ ή στη Σαουδική Αραβία και κάποιους άλλους από τα Αριστερά Κόμματα, όταν αφορά στη Ρωσία, τη Βενεζουέλα ή άλλες χώρες.”

*ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΡΟΦΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Δεν μπορούμε να κάνουμε επώδυνους συμβιβασμούς. Προσωπικά δεν το καταψήφισα, αλλά δεν πήρα μέρος στην ψηφοφορία συνειδητά. Καταθέσαμε ένα ψήφισμα 9 παραγράφων,στο οποίο προκειμένου να χωρέσει η αντίληψη της Δεξιά και της Αριστεράς, προστέθηκαν άλλες 21 παράγραφοι και φτάσαμε στις 30,απαξιώνοντας τις αξίες του Ευρωκοινοβουλίου ”

Νόνη Καραγιάννη: Αυτό μου ακούγεται πολύ τυπολατρικό, σε ένα ζήτημα ζωής η θανάτου, διότι ο άνθρωπος κάνει απεργία πείνας. Άυτό και εάν είναι θέμα ανθρωπισμού.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Εχω ψηφίσει κυρώσεις για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς εξαιρέσεις , κυρώσεις που αφορούν όλες τις χώρες, είτε ήταν η Τουρκία , είτε η Βενεζουέλα,είτε η Σαουδική Αραβία. Θεωρώ απαξίωση να έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο ένα καθαρό ψήφισμα και επειδή θα πρέπει να χωρέσουν οι πολιτικές ατζέντες η γεωπολιτικά συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών, να εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτού του ανθρώπου και να καταλήγουμε σε ένα ψήφισμα 30 σελίδων.”

*ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΌ ΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Νόνη Καραγιάννη: Εχετε καταθέσει μαζί με τον κ Χουντή , μια πρόταση για ευρωπαική βοήθεια στους πληγέντες στο Μάτι. Οι νεκροί έφτασαν στους 99, ενώ 17 παραμένουν νοσηλευόμενοι. Θέλετε να μας πείτε μέσω ποιών μηχανισμών θα υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, γιατί υπάρχει έδαφος για τη διαμόρφωση κλίματος βοήθειας.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Είχαμε καταθέσει ερωτήσεις για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης, μόλις συνέβη το τραγικό γεγονός στο Μάτι. Στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ξαναθέσαμε το θέμα και αύριο θα ψηφίσουμε σχετικό ψήφισμα, που συντάξαμε από κοινού με τον κ. Μαριά και την κυρία Σακοράφα, με το οποίο θα επαναλάβουμε το αίτημα για στήριξη,η οποία πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί, όπως είχε συμβεί και σε άλλες ευρωπαικές χώρες όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με φυσικές καταστροφές, τα τελευταία χρόνια. Αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων όπως και στην δημιουργία δημόσιων έργων και υποδομών για αντιπλημμυρικά έργα.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Νόνη Καραγιάννη : Διακρίνατε και εσείς πολύ έντονη ελληνοποίηση στην ομιλία του κ Τσίπρα, στην Ευρωβουλή, με μεταφορά δηλαδή των ελληνικών εσωτερικών αντιπαραθέσεων ;

Νίκος Ανδρουλάκης: “Εκανε λάθος ο Πρωθυπουργός, δεν χρειαζόταν να απαντήσει στην αντιπολίτευση. Η συζήτηση αφορούσε στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και ο κ Τσίπρας μίλησε λίγο για τα πρακτικά προβλήματα και το οικονομικό μέλλον της πατρίδας μας και περισσότερο ρίχνοντας το βλέμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.Οταν ένας πρωθυπουργός βρίσκεται σε διεθνή ευρωπαικά fora πρέπει να έχει άλλη στάση σε σχέση με τη χώρα μας. Ενα ακόμη λάθος του κ Τσίπρα ήταν ότι κατήγγειλε την ακροδεξιά και τις πρακτικές της όταν ο ίδιος συγκυβερνά με έναν βραχίονα της ακροδεξιάς.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα