back to top
30.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

30.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ: Σεβασμός προς την Ε.Ε – To “παγκόσμιο” ευρώ, η Αφρική και η μετανάστευση

Διαβάστε επίσης

Η ανάγκη σεβασμού προς της Ε.Ε, οι επενδύσεις στην Αφρική, η υπεράσπιση των αρχών δικαίου και ο διεθνής ρόλος του ευρώ συγκαταλέγονται στα σημεία τα οποία υπογραμμίζει στην ομιλία του ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ομιλία του επίσης αναφέρθηκε στις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής αμυντικής πολιτικής, της νομισματικής πολιτικής και των διμερών συμφωνιών εμπορίου.  Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό προανήγγειλε την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων προκειμένου να φθάσουν τις 10.000 μέχρι το 2020.

Η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην Ε.Ε. ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ευρώπη «γύρισε σελίδα» από την οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται για 21 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ από το 2014 και μετά δημιουργήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασία.

Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος…Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Υπέρμαχος των πολυμερών σχέσεων ο Ζ.Κ.Γιούνκερ αναφέρθηκε στην δυνατότητα της Ευρώπης να να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας”.

Υπολογίσιμη δύναμη

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ  «Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες»

“Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει” δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε. «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

To παγκόσμιο ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας – που ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μάς έρχονται από τις ΗΠΑ», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ.

«Είναι γελοίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν ευρωπαικά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ως τα τέλη της χρονιάς θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, τόνισε, είναι να συνεχιστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

 

Η Αφρική και η μετανάστευση

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο προσφυγικό ζήτημα και την παρέμβαση της Ε.Ε στην διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στην Μεσόγειο.

Υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν.

«Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν , ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό.

Κάλεσε, επίσης, την Αυστριακή προεδρία της ΕΕ να πάρει να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε “ad-hoc” λύσεις γι’ αυτούς», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι συστηματική και οργανωμένη αλληλεγγύη.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αφρική.

«Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

To κράτος δικαίου

«Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου…Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», είπε.

Η διαδικασία του άρθρου 7, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, έχει ενεργοποιηθεί κατά της Πολωνίας για τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία , για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να τηρούνται, σε μία αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν ο οποίος είπε ότι εάν η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επί της δικαστικής εξουσίας είναι αρνητική για την Βαρσοβία, η Πολωνία μπορεί να την αγνοήσει.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά», πρόσθεσε.

Το Brexit

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε  ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα