back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα των μεταμνημονιακών ελέγχων από τους θεσμούς

Διαβάστε επίσης

Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Θα υπάρξουν 2-3 ολιγόωρες συναντήσεις, έως την Παρασκευή οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι συναντήσεις δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Προϋπολογισμός, δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Μεταξύ άλλων, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των “κόκκινων” δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η αύξηση κατώτατου μισθού και η αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας, η απλούστευση στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Εν τω μεταξύ, τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης στις 4 το απόγευμα των εκπροσώπων των δανειστών με τους τραπεζίτες.

Μη αναγκαία η μείωση των συντάξεων

Για το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το “ανοίξει” και να επισημάνει πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους, ενώ εκτίμησε πως “στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού το Νοέμβριο δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου”.

Σε συνέντευξη του στην ελληνική υπηρεσία του Euronews ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις συντάξεις επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων. «Εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. […] Αν πετύχουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δεν παρέστη και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα υπερπλεονάσματα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση σε συνάρτηση με την υψηλή φορολόγηση. Σημείο διαφωνίας μεταξύ κομμάτων και θεσμών και ο νόμος Κατρούγκαλου που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαφάνηκε διαλλακτικότερη στάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι του ΔΝΤ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα