back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προετοιμασία της ΝΔ για την ΔΕΘ και πολιτικό μήνυμα μέσω…Όρμπαν

Διαβάστε επίσης

Στη σκιά της πολύ έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που έφθασε την Τρίτη μέχρι την αίθουσα του… Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ΝΔ εισέρχεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Πληροφορίες από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσανατολίζεται σε μία ομιλία που θα επιδιώξει να έχει «οραματικό» περιεχόμενο, περιγράφοντας την «Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Οι στόχοι που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας απολύτως εφικτή την επίτευξή τους εάν εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το γαλάζιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, αφορούν σε ανάπτυξη 4% τα επόμενα χρόνια, με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δις σε μία τετραετία και δημιουργία περισσότερων από 120.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως και “πραγματική μείωση της ανεργίας κατά μονάδες μέσα σε τρία χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι, που έχουν ήδη προσδιοριστεί από την Πειραιώς, αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη και για την γαλάζια πρόταση για Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, η οποία βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση λόγω της προτεινόμενης συμμετοχής και του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της επικουρικής σύνταξης.

Νέα πτυχή στο πρόγραμμα της ΝΔ συνιστά και η εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% εντός τετραετίας, την οποία συγκεκριμενοποίησε προ ολίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει παράλληλα στο σκέλος της μείωσης της φορολογίας, όπου το πλαίσιο των εξαγγελιών της ΝΔ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό προσδιοριστεί και η ίδια επισημαίνει ότι είναι απολύτως κοστολογημένο, κάτι που- όπως υποστηρίζει- δεν ισχύει στην περίπτωση των εξαγγελιών που έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι γαλάζιες προτάσεις «άμεσης εφαρμογής» που θα επικαιροποιηθούν στην φετινή ΔΕΘ, αφορούν μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά (20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο) , μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια (24% το πρώτο έτος), εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση φορολόγησης στα μερίσματα από 15% σε 5% και του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι με τις προτεινόμενες από την ίδια μειώσεις το άθροισμα φόρων και εισφορών που θα πληρώνει ένας μισθωτός που λαμβάνει το μέσο μισθό στην οικονομία, περίπου 15.000 ευρώ το χρόνο, θα πέσει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τα σημερινά επίπεδα που ξεπερνούν το 50%.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαγγέλλει επίσης αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής μιλά για αύξηση των κονδυλίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 1 δις, αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, χορήγηση μικρών δανείων για δημιουργία οικογενειακών ή προσωπικών επιχειρήσεων, αλλά και προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε 50.000 άνεργοι κάτω των 35 ετών να πιστοποιηθούν σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και από τον κ. Μητσοτάκη στη δέσμευση «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού» που θα υλοποιηθεί μέσω σχεδίου που στη ΝΔ εκτιμούν ότι καλύπτει το 98% των οικογενειών και προβλέπει μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για δέκα μήνες το χρόνο σε όλες τις οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα σχετικά έξοδα ώστε να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό της επιλογής τους, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό.

Οι άμεσες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει η ΝΔ στην κατεύθυνση μείωσης φορολογίας έχουν κοστολογηθεί από την ίδια περίπου 1,3 δισ ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ ευρώ τη διετία και θα συνοδεύοναι από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 2 δισ που η ίδια έχει προσδιορίσει από την ΔΕΘ του 2016 αναφέροντας ότι θα προέλθει μεταξύ άλλων από μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, από κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο, αλλά και από την διατήρηση του 5 προς 1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θεωρείται βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την προεκλογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπως έγινε σαφές ακόμη και στο… Στρασβούργο με την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησαν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως ο κ. Τσίπρας “έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, και να παρουσιάσει το επόμενο βήμα για την Ελλάδα με ρεαλισμό και χωρίς ακραίες προσεγγίσεις” και σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι “έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ως κομματάρχης, μεταφέροντας εκεί την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα”

Με το βλέμμα στραμμένο πάντως και στα μηνύματα που ήθελε να στείλει στο εσωτερικό της χώρας ελήφθη από την ηγεσία της ΝΔ η απόφαση να ψηφίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης Ορμπαν, την οποία γνωστοποίησε μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι “δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας».

Γαλάζιες πηγές δεν κρύβουν ότι η απόφαση αυτή έχει και χαρακτήρα «έμπρακτης απάντησης στην επαναλαμβανόμενη κριτική που ασκεί στη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ταύτισή της με την εν λόγω κυβέρνηση”.

Στην Πειραιώς επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης “έχει και στο παρελθόν πολλές φορές διαφωνήσει και συγκρουστεί με τον Β. Ορμπάν τόσο στο πλαίσιο του ΕΛΚ όσο και άλλων διεθνών φόρουμ για τις θέσεις του στο μεταναστευτικό και την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης για το ζήτημα αυτό” και σχολιάζουν ότι είναι «άκρως υποκριτικό ένα κόμμα που συγκυβερνά επί 3,5 χρονια με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να έχει το θράσος να καταλογίζει στη ΝΔ ακροδεξιές απόψεις” .

Λίγα 24ωρα πριν μεταβεί πάντως στη συμπρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί, την Τετάρτη το απόγευμα, στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, για την παρουσίαση από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνο Συνολάκη των συμπερασμάτων της μελέτης της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που συγκροτήθηκε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, καθώς και προτάσεις για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα