back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Πολωνία υποστηρίζει την Ουγγαρία – Βολές κατά της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, που κατηγορείται για παραβίαση του κράτους δικαίου και επίθεση κατά των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσημη αντίδραση της Βαρσοβίας στην χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης κατά της Βουδαπέστης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των αξιών επί των οποίων βασίστηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Έκθεση Σαργκεντίνι η οποία αναφερόταν σε παραβιάσεις από πλευράς της Κυβέρνησης Όρμπαν των αρχών της Ένωσης που αφορούσαν σε θέματα Δημοκρατίας και Δικαίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση  ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εκμεταλλεύθηκε την ισχυρή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να ελέγξει την δικαστική εξουσία, τα μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει την δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να περιστείλει την λειτουργία των πανεπιστημίων, να εισαγάγει αντιμεταναστευτική νομοθεσία, καταπατώντας όλες τις αρχές επί των οποίων βασίζεται ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

H πρόταση θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο θα έχει την τελική πλέον απόφαση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7, ενώ απαιτείται πλειοψηφία 4/5.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα