back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του Aθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Ο απεσταλμένος του Αθήνα 9.84 Γιώργος Κατσίγιαννης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, έθεσε το εξής ερώτημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη:

 

Λοιπόν, μας είπατε κύριε Πρόεδρε ότι ο ΕΝΦΙΑ ως εισπρακτικό μέσο περνάει πλέον στους δήμους, αλλά δεν μας είπατε ποιοι θα είναι αυτοί που θα εισπράξουν, δηλαδή τα πρόσωπα. Και αναφέρομαι στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα δώσετε χρίσματα στο Δήμο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη δηλαδή, σε πρόσωπα που θα κληθούν να εισπράξουν και τον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα χρόνια; Και κάτι που έχει επίσης σχέση με τις εκλογές -γιατί μπορεί να δούμε και τριπλές εκλογές τον Μάιο- είναι αν εσείς είστε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Δηλαδή, αν προτιμάτε σταυρό ή λίστα στις ευρωεκλογές.

Κ. Μητσοτάκης: «Για το μεν δεύτερο, παρά τα προβλήματα, επιμένω στην απευθείας εκλογή των αιρετών, είτε είναι βουλευτές, είτε είναι ευρωβουλευτές, από το λαό. Άρα για μας ζήτημα αλλαγής ως προς το σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται. Έρχομαι τώρα στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Πάντα στο παρελθόν προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα πολιτικά από τις εκλογές αυτές, για τον απλούστατο λόγο ότι συνήθως δεν συνέπιπταν με εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές. Και είναι απολύτως λογικό να θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία, δια της πλαγίας οδού, να εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα. Είναι πολύ πιθανόν αυτή την φορά αυτό να μην συμβεί και οι εκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές και με τις ευρωεκλογές. Η άποψή μας είναι σαφέστατη. Στις περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Για τον απλούστατο λόγο ότι, με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους, οι Περιφέρειες είναι κρίσιμος αναπτυξιακός βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας. Δεν σημαίνει αυτό, κατ’ ανάγκη, ότι θα υποστηρίξουμε υποψηφίους επειδή προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί κάπου να επιλέξουμε πρόσωπα τα οποία είναι έξω από τη Νέα Δημοκρατία. Άρα θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένους συνδυασμούς.

Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Αν πραγματικά πιστεύει κανείς στην χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών, τότε τα κόμματα σταδιακά θα πρέπει να απομακρύνονται από τις λογικές των χρισμάτων, της στήριξης, και να δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν με τον τρόπο με τον οποίο αυτές πιστεύουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Ειδικά τώρα, υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα, για μας, της απλής αναλογικής. Το οποίο, για μας, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Έχω πει -το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι αν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα ξαναλλάξει και θα πάμε με το προηγούμενο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπόθεση εργασίας αυτή τη στιγμή είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουμε στους δήμους, και στους μεγάλους δήμους που αναφέρατε. Δεν είμαι έτοιμος αυτή την στιγμή ακόμα να σας απαντήσω. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι σχετικά σύντομα, μάλιστα, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις ως προς τις εκλογές δεύτερου βαθμού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα