Όπως συνέβη και στην χθεσινή συνάντηση του Σεμπάστιαν Κουρτς με την Άνγκελα Μέρκελ, έτσι και σήμερα κατά την συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, το μεταναστευτικό ήταν βασικό θέμα συζήτησης.
Προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής
Τρεις μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης στην Αυστρία, ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε σήμερα το πρωί τον αυστριακό καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο. “Θα οργανώσουμε μία Σύνοδο Ευρώπης – Αφρικής τον Δεκέμβριο και ελπίζουμε στην στήριξη της Γαλλίας” δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να επικεντρωθεί στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης της Αφρικής.
Κατά την άφιξή του στο Ελιζέ, ο Κουρτς μίλησε στις κάμερες και επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι στηρίζει την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ενίσχυση της Frontex. Σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη αλλά θα πρέπει και να δεχτούν ως αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή βοήθεια για να διαχειριστούν τις αφίξεις. “Τα κράτη της Νότιας Ευρώπης πρέπει να μας επιτρέψουν να τα βοηθήσουμε”, είπε.
Ενίσχυση της προστασίας των συνόρων
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για την ανάγκη μίας καλύτερης προστασίας των συνόρων και ενός πιο ενισχυμένου ελέγχου των αφίξεων. Μίλησε επίσης για την σημασία του διαλόγου με τις χώρες transit αλλά και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι “χρειάζεται βελτίωση και της δικής μας πολιτικής στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων” ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει “οι ευρωπαίοι συμπολίτες μας να αισθάνονται προστατευμένοι” αλλά και να νοιώθουν ότι γίνονται σεβαστές οι αξίες τους.
Brexit
Οι δύο ηγέτες μίλησαν εκτεταμένα και για το επικείμενο Brexit. “Πιστεύω ότι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit”, ανέφερε ο καγκελάριος σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και μετά την έξοδό της χώρας από την ένωση. Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μία συμφωνία ώστε να προστατευτούν η συνοχή της Ε.Ε. αλλά και της κοινής αγοράς ενώ η Μεγάλη Βρετανία “οφείλει να διασφαλίσει τον σεβασμό της ψήφου των πολιτών”.