back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εθνικό Θέατρο… για πολλούς και για λίγους

Διαβάστε επίσης

Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019

Με νέες υποδομές, με προτεραιότητα στην εκπαίδευση, με διεθνείς συνεργασίες και με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα «έρχεται» το πρόγραμμα  του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Δεκαοχτώ μεγάλες θεατρικές παραγωγές και μια παράσταση χορού περιλαμβάνει το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019.

«Το Εθνικό θέατρο δεν πρέπει να κάνει παραστάσεις για λίγους, ούτε παραστάσεις για πολλούς, πρέπει να κάνει απλά …καλό θέατρο» τόνισε στην παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός. Πράγματι υπάρχει έκδηλη η πρόθεση στη σχεδίαση του προγράμματος να ισορροπήσει μεταξύ των νέων ρευμάτων– που φιλοξενούνται στην Πειραματική Σκηνή- και των μεγάλων κλασικών παραγωγών, χωρίς ωστόσο να πέφτει στην παγίδα των ακραίων πειραματισμών ή του λαϊκού θεάτρου έχοντας έτσι την προοπτική να δημιουργήσει παραστάσεις και για πολλούς αλλά και για λίγους.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα νέων Ελλήνων δημιουργών όπως η Απλή μετάβαση του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και τα Μελίσσια του Αλέξη Σταμάτη αλλά και εμβληματικά θεατρικά έργα όπως ο Τίμων ο Αθηναίος του Σαίξπηρ και το Απόψε αυτοσχεδιάζουμε του Λουίτζι Πιραντέλλο. Ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Άρης Μπινιάρης και ο Θοδωρής Αμπαζής είναι μερικοί από τους σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις τέσσερις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου.

Πειραματική σκηνή και Δράσεις

Η Πειραματική σκηνή, στην τρίτη χρόνια επαναλειτουργίας της, διερευνά καλλιτεχνικά την ιστορική περίοδο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τη δεκαετία του ’60 με παραστάσεις που στηρίζονται σε ανοιχτό θεατρικό υλικό και σε όχι αμιγώς θεατρικά κείμενα.

Το Εθνικό θέατρο μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων υλοποιεί τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας με δύο παραστάσεις: τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και τον Ορφανός του Ζάο σε σκηνοθεσία Γουανγκ Ξιάοινγκ με Κινέζους και Έλληνες ηθοποιούς αντίστοιχα.

Και για αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο θα συνεχίσουν οι δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα όπως το Θεατρικό Εργαστήριο στις Φυλακές Κορυδαλλού και οι παραστάσεις με καθολική προσβασιμότητα και το Θεατρικό Λεωφορείο.

Νέες υποδόμες

Μέσα στην προηγούμενη τριετία υλοποιήθηκαν μια σειρά από αναβαθμίσεις υποδομών που στοχεύουν στην απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου. Φέτος ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ισογείου του Θεάτρου Ρέξ, με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου θα στεγαστεί το Μικρό Εθνικό, δηλ.η παιδική και εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή ανακατασκευάστηκε η Πειραματική σκηνή με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μεταφέρθηκε η δραματική σχολή του Εθνικού στο « Σχολείον» της Ειρήνης Παππά με την χορηγία του Ιδρύματος Λάτση ενώ για φέτος έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση των εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου στο Ρουφ.

Προϋπολογισμός

Στα 6 εκ. ευρώ ανέρχεται ο τακτικός προϋπολογισμός τους Εθνικού Θεάτρου που σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Στάθη Λιβαθινό φτάνει μόλις και μετα βίας για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων και των ηθοποιών. Επιπλέον το Εθνικό Θέατρο λαμβάνει από ιδιώτες χορηγίες που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ενώ συχνά το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε έκτακτες επιχορηγήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών.

Ο Στάθης Λιβαθινός ευχαρίστησε για την συνεργασία της, την τέως Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ δήλωσε ότι έχει αιτηθεί και αναμένει συνάντηση με νέα Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα