18.2 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

18.2 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Σάλτσμπουργκ: Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών

Διαβάστε επίσης

Η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας θα επικεντρωθεί στα δύο μεγάλα θέματα που αποτελουν αγκάθια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να φέρει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν είναι και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μετά τη συνεδρίαση γραπτές δηλώσεις και συμπεράσματα.

Το μόνο θέμα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία στο Σάλτσμπουργκ, αλλά αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία, είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο για το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον καθορισμό της μελλοντικής του σχέσης με την Ε.Ε. θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στη διάρκεια της συνάντησης του Νοεμβρίου και όχι στην προγραμματισμένη σύνοδο στις 18-19 Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Μετανάστευση

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε σχέση με όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η ενίσχυση της Frontex με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού σε 10.000 καθώς και την ενίσχυση της υποδομής του. Οι διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εκτελεστικές εξουσίες που προτείνεται να ανατεθούν στη Frontex.

Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με τις προτεινόμενες από την Κομισιόν πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που «καίει» την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες πρώτης γραμμής, οι διαβουλεύσεις που έκανε με όλες τις χώρες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η αυστριακή προεδρία να παρουσιάσει μια συνολική συμβιβαστική πρόταση δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχοι

Η εξεύρεση συμφωνίας προσκρούει κυρίως στη στάση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες αρνούνται κάθε αλληλεγγύη στο προσφυγικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες εναντίον των δύο χωρών για παραβίαση του κράτους δικαίου, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό.

Brexit

Για το Brexit που συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι συζητήσεις απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουργκ θα επικεντρωθούν σε τρία ζητήματα.

Καταρχήν, να αναζητηθεί μια κοινή προσέγγιση των «27» για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη συνέχεια να γίνει συζήτηση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων και σε σχέση με αυτό θα προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για τον Νοέμβριο, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με το ιρλανδικό και τον μηχανισμό που θα διατηρήσει τα μαλακά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους και της Βόρειας Ιρλανδίας (βρετανικής επικράτειας) μετά το Brexit.

Ο κ. Τουσκ αναγνωρίζει στην επιστολή του ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σενάριο και για τον λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα ώστε να αποφευχθεί, όπως τονίζει, μια καταστροφή.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα