back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χάικο Μάας: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και πΓΔΜ υπό προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

“Μόνο αν τα Τίρανα αποδείξουν ότι προχωρούν στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, θα ανοίξει ο δρόμος της ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας από τα Τίρανα, κατά τη συνάντησή του με τον αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, o Μάας επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ δεν πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες επειδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξή τους για τον Ιούνιο του 2019. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς στα δύο βαλκανικά κράτη.

Ο Μπουσάτι τόνισε από πλευράς του ότι τα Τίρανα έχουν αρχίσει την προπαρασκευαστική διαδικασία με τις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε την αρωγή του Βερολίνου πολύτιμη και αναντικατάστατη.

Η επίσκεψη του Μάας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη ΝΑ Ευρώπη. Προηγήθηκαν επισκέψεις του σε Βουκουρέστι και Σκόπια. Η επίσκεψη στην πΓΔΜ ήρθε μιάμιση εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα και μετά από μία σειρά επισκέψεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν την πολιτική Ζάεφ.

Αύριο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη χώρα μας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου. Στην ατζέντα βέβαια θα βρεθούν και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα