15.8 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

15.8 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Επενδύσεις 25 δισ. ευρώ προς υλοποίηση – 600.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού

Διαβάστε επίσης

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε κτήρια γραφείων και πολυκατοικίες εκδηλώνεται εσχάτως από ξένους σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη παρουσίαση του συνεδρίου Mediterranean Resort and Hotel Real Estate Forum (MR&H) που διοργανώνει η Questex Group και ο Οργανισμός Enterprise Greece στις 17- 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Οι επενδυτές που μέχρι πρότινος κοιτούσαν αποκλειστικά έτοιμα ξενοδοχεία πλέον στρέφονται σε κτήρια γραφείων ή και πολυκατοικές ώστε να αλλάξουν την χρήση τους μετατρέποντάς σε ξενοδοχεία μετά από εκτενή ανακαίνιση ενώ στρέφονται δειλά – δειλά και στην αγορά γης για ανάπτυξης μονάδων από το μηδέν.

Κινητήριος δύναμη αποτελεί η εκρηκτική άνοδος του ελληνικού τουρισμού η οποία φέτος αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 32 εκατ. αφίξεων. «Μόνο τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 5,5 εκ. αφίξεις ενώ εξίσου καλά αναμένεται να κινηθεί και ο Οκτώβρης. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους παρατηρήσαμε αύξηση 18,9% ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα έσοδα, πάμε για πάνω από 15 δισ. Μάλιστα το ποσοστό αύξησης των εσόδων είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων» ανέφερε μιλώντας στην παρουσίαση του φόρουμ MR&H ο Ιωάννης Γούλιος. Γ.Γ. του ΕΟΤ.

Πλέον, οι επενδυτές δεν «ψάχνουν αποκλειστικά κτήρια γραφείων ή δημόσια κτήρια σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο για αλλαγή χρήσης αλλά υπάρχει σταδιακά κι ενδιαφέρον για αναπτύξεις από το μηδέν, τις λεγόμενες green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν).

Όπως διευκρινίστηκε, το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Χαλκιδική ενώ έντονο ενδιαφέρον καταγράφει τον τελευταίο καιρό και η Πελοπόννησος , με την άνοδο του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα του πρώτου Moxy hotel στην Πάτρα, πόλη που είχε να εγκαινιάσει ξενοδοχείο εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία τριετία έχουν αδειοδοτηθεί 350 επενδυτικά σχέδια για μονάδες 4-5 αστέρων μεγάλης δυναμικότητας ενώ έχουν προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας πάνω από 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών. Τα επόμενα χρόνια δε οι αριθμοί αναμένονται ακόμα καλύτεροι υποβοηθούμενοι από τις ριζικές βελτιώσεις του οδικού δικτύου αλλά κι από την δυναμική του προγράμματος της golden visa που ειδικά για Κινέζους και Τούρκους καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη από μήνα σε μήνα.

Τουρισμός ενέργεια και logistics είναι τομείς αιχμής» τόνισε ο Mark Cheney από την Questex Group. Επικαλούμενος αναλύσεις ειδικών ανέφερε ότι περίπου 25 δισ. επενδύσεις είναι προς υλοποίηση με δυνατότητα δημιουργίας 600.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα στον κλάδο του τουρισμού. Ο κ. Cheney τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει λαμπρό μέλλον και η χώρα απαράμιλλη δυναμική στον τουρισμό, γι’ αυτό και το υψηλού επιπέδου συνέδριο που επικεντρώνεται σε ξενοδοχεία αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση.

«Ο ρόλος του Ελληνικού τουρισμού είναι σημαντικός για τον Μεσογειακό και τον Παγκόσμιο τουρισμό, ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος διευκρίνισε πως σκοπός του φόρουμ Mediterranean Resort and Hotel Real Estate Forum (MR&H) είναι να φέρει στη χώρα επενδυτές για να ανοιχτεί το έδαφος για νέες ευκαιρίες.

Τα επόμενα χρόνια, όπως είπε, η χώρα μας θα γίνει επενδυτικό hub, κι αυτή ακριβώς η δυναμική της Ελλάδας και του μεσογειακού τουριστικού προϊόντος του αύριο αναμένεται να αναδειχθεί κατά το Mediterranean Resort and Hotel Real Estate Forum (MR&H).

Άλλωστε σε αυτή τη φάση η Ελλάδα βιώνει την τουριστική της αναβάθμιση εστιάζοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, στην προσέλκυση τουριστών υψηλότερης εισοδηματικής αξίας, στην αύξηση των μέσων ημερήσιων δαπανών και στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών ανοίγοντας έτσι και σημαντικό χώρο ευκαιριών σε πολλούς υποτομείς της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η σταθερότητα της Ελλάδας έναντι της φλεγόμενης γύρω περιοχής. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Στεργιούλης θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να τα πάμε καλύτερα στο μέλλον».

Παρομοίως και ο κ. Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι το στοίχημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί ειδικά τώρα που οι γειτονικές χώρες ανακάμπτουν όσον αφορά τις τουριστικές ροές και μάλιστα προσφέρουν ένα καλό τουριστικό προϊόν σε ασυναγώνιστες τιμές. «Πρέπει να προσέξουμε γιατί η Τουρκία του χρόνου θα είναι 80% πιο φτηνή και είναι πιο μπροστά στις μαρίνες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν έτοιμα ξενοδοχεία για να αποφύγουν τις χρονοβόρες διαδικασίες της αδειοδότησης.

Γι’ αυτό κι όπως εξήγησε θα πρέπει να προωθηθούν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων όσο και για την περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος όπως για παράδειγμα η κατασκευή μαρίνων – για να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλής στάθμης – και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όρους βιωσιμότητας ακόμα κι όταν η τάση θα είναι αρνητική.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα