back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ και οι συζητήσεις κυρίως γύρω από το Brexit αλλά και το μεταναστευτικό συνεχίζουν να απασχολούν τον διεθνή Τύπο όπως επίσης και η συνεχιζόμενη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία με αφορμή την υπόθεση του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Για Brexit: Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ και οι συζητήσεις γύρω από το Brexit είναι το βασικό θέμα στον βρετανικό και διεθνή Τύπο.

Οι Times εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διχαστεί σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Μέι. Αναφέρει ότι Ολλανδοί, Βέλγοι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θέλουν να εμπλακούν σε συζητήσεις γύρω από τις βρετανικές προτάσεις, ενώ Γαλλία, Γερμανία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν θέλουν να κάνουν υποχωρήσεις. Η εφημερίδα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι Τουσκ και Γιούνκερ έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τη συμφωνία με τον τελευταίο να αναφέρει πως «είμαστε μακριά από μια συμφωνία».

Για «τελεσίγραφο Μέι για το Brexit» κάνει λόγο η Daily Express – είτε θα υπάρξει συμφωνία σε δύο μήνες – είτε η Βρετανία θα αποχωρήσει. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να απορρίψει κάθε ιδέα για επέκταση ή καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας όπως επίσης και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Στο δείπνο με τα σνίτσελ» αναφέρει το Politico… Μιλώντας χθες στο δείπνο στο θέατρο Felsenreitschule theater η Μέι είπε στους εταίρους της ότι «ήρθε η ώρα για συμβιβασμούς σχετικά με το σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα». Στα δέκα λεπτά ομιλίας της στο τέλος του δείπνου και ενώ όλοι απολάμβαναν τον καφέ τους η πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορεί να δεχθεί την πρότασή τους να δημιουργηθούν τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Βρετανία και Β. Ιρλανδίας. Η ιδέα ότι θα πρέπει να δεχθώ έναν νομικό διαχωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με δύο τελωνειακά εδάφη είναι απίστευτη» είπε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχθεί επέκταση του Άρθρου 50 και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Με λίγα λόγια είτε θα καταλήξουν σε συμφωνία τον Νοέμβριο ή δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Η Daily Telegraph φιλοξενεί συνέντευξη ενός πρώην «συμμάχου» της κα Μέι, του Σιρ Μάικ Πένιγκ. Ο κ Πένιγκ είχε βοηθήσει την Μέι στην προεκλογική της εκστρατεία για την αρχηγία του κόμματος αλλά πλέον τάσσεται εναντίον του σχεδίου «Τσέκερς» περιγράφοντάς το «ως τελειωμένο». Θεωρεί ότι τα τελεσίγραφα που δίνει η Μέι σχετικά με το σχέδιό της είναι “προσβολή”. Αναφέρει επίσης ότι είναι γελασμένη αν θεωρεί ότι οι Ευρωσκεπτικιστές Τόρις θα ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο μια συμφωνία που θα βασίζεται στο σχέδιό της.

Κατά το Politico μια μη ευέλικτη Ε.Ε μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Μέι από τη Σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ. Μια κανονική σύγκρουση με την Ε.Ε θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποφύγει να φανεί αδύναμη και πρόθυμη για συμβιβασμό ενόψει του συνεδρίου των Συντηρητικών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποια θα είναι λοιπόν τα σενάρια, αν όλα πάνε καλά

«Κανείς δεν μετακινείται από τις θέσεις του». Στη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως αναμένεται από τη συνάντηση στο Σάλτσμπουργκ μια ξεκάθαρη ανακοίνωση αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία – και αυτό μόνο. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο – με την Μέι συγκεκριμένα – δεν θα ξεκινήσουν προτού ολοκληρωθεί το συνέδριο των Τόρις, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, κάτι που για τον ίδιο ικανοποιεί τη Μέι.

«Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις θα έρθουν αργότερα» Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις γύρω από το ερώτημα των συνόρων με την Ιρλανδία θα συμβούν μετά τις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωμάτη. Στις 18 Οκτωβρίου, στην επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε – θα είναι η μέρα που θα συζητηθεί η συμφωνία για το Brexit και όταν οι πραγματικές συνομιλίες για την περίφημη διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις θα ξεκινήσουν. Ίσως ολοκληρωθούν στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου, που πρότεινε πρόσφατα ο Τουσκ.

«Τι θα γίνει τελικά σύμφωνα με τις Βρυξέλλες». Αν η Ε.Ε δεν θέλει να υποχωρήσει στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων η προοπτική τελειωνειακών συνόρων στην ιρλανδική θάλασσα θα εξακολουθεί να υπάρχει ως θέμα. Πως θα επιλυθεί; Ξ φαντασία έχει συγκεκριμένα όρια όταν απαιτείται συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μάλλον θα υπάρξει μια “ασαφής” πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση. Μια τέτοια διακήρυξη χρειάζεται να είναι πολύ φιλόδοξη.

Σε άρθρο του στο Politico ο γνωστός δημοσιογράφος, Hugo Dixon αναφέρει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες «σκέφτονται πως το να αποδεχθούν την έλλειψη σαφήνειας – ένα ασαφές Brexit που επί της ουσίας θα αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα για τη μελλοντική σχέση έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αποχωρήσει – μπορεί να απαιτείται ώστε να υπάρξει συμφωνία. Είναι όμως μια λάθος εκτίμηση. Μια τέτοια συμφωνία θα είναι ανειλικρινής και θα συσσωρεύσει και νέα προβλήματα».

Για προσφυγικό: Πρόκειται για την 5η κατά σειρά Σύνοδο αφιερωμένη στο προσφυγικό μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια αυτή που πραγματοποιείται από χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όμως δεν αναμενόταν παρά μόνο μικρή πρόοδος καθώς η διάσταση των απόψεων μεγαλώνει.

Το βασικό συμπέρασμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τώρα είναι πως: ούτε το Brexit, ούτε το θέμα της μετανάστευσης επιλύθηκε, ούτε όμως προκαλεί νέες ρωγμές στην Ε.Ε όπως κάποιοι θα εύχονταν, σχολιάζει το Politico. Χθες επιχειρήθηκε να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να είναι η Ε.Ε πιο έτοιμη για μια νέα μεταναστευτική κρίση παρόλο που τα νούμερα πλέον σε σχέση με το 2015 έχουν μειωθεί δραστικά με τον Τουσκ να αναφέρει ότι “μιλάμε για λιγότερους από 100.000 μετανάστες που έχουν περάσει στην Ευρώπη παράνομα”. Επίσης επεσήμανε πως “παρά την επιθετική ρητορική τα πράγματα βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση” και πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε πλέον να είμαστε χωρισμένοι ανάμεσα σε αυτούς, που θέλουν να λύσουν την παράνομη μετανάστευση και σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη”. Οι προτάσεις για πλωτές πλατφόρμες, ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών έχουν μείνει στα χαρτιά ενώ η πρόταση Γιούνκερ για ενίσχυση των συνοριοφυλάκων σε 10.000 έως το 2020 έχει τελικά διχάσει τα κράτη – μέλη. Και ενώ στην Ιταλία οι ροές έχουν μειωθεί κατά 85% από τον Ιανουάριο αυτό δεν θεωρείται αρκετό για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ιταλία και Ουγγαρία επιθυμούν να ικανοποιήσουν κυρίως το εσωτερικό τους κοινό με το βλέμμα σαφώς στραμμένο και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Για πρόσφυγες – Έρευνα Pew: Ενδιαφέρουσα η έρευνα του Ινστιτούτου Pew που αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αποδέχονται τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, αναφέρει η DW. Παράλληλα, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε διαχειρίστηκε την κρίση το 2015. Στη Γερμανία το 82% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εισόδου στη χώρα των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη χώρα τους λόγω βιαιοτήτων. Στη Σουηδία, το ποσοστό αυτό είναι 81%. Το ινστιτούτο σημείωσε ότι στις χώρες αυτές η στάση απέναντι στους πρόσφυγες είναι πιο θετική τώρα από ο,τι ήταν το 2015 στο αποκορύφωμα του προσφυγικού ρεύματος. Στην Ελλάδα, υπέρ της αποδοχής των προσφύγων τάσσεται το 69% και κατά το 27%, ενώ στην Ιταλία υπέρ το 56% και κατά το 32%. Η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό υποδοχής είναι η Ουγγαρία με 32%. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε το ποσοστό διαφωνίας με τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στην κρίση κυμαίνεται από 66% στη Γερμανία και τη Βρετανία έως 78% στην Ιταλία και έως 92% στην Ελλάδα.

Στη Γερμανία: «Σε κλοιό πίεσης η κυβέρνηση για το θέμα του Μάασεν» αναφέρει η DW

«Η υπόθεση Μάασεν προκαλεί μεγαλύτερη ρωγμή στην κυβέρνηση» εκτιμά και το Politico. Η Άγκελα Μέρκελ μπορεί ακόμα να θεωρείται η «βασίλισσα» της Ευρώπης σε αρκετές χώρες της ηπείρου αλλά στη Γερμανία μοιάζει όλο και περισσότερο με τον «βασιλιά χωρίς ρούχα». Μέσα σε έξι μήνες η κυριαρχία της μοιάζει να εξανεμίζεται. Ύστερα από μέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων η Μέρκελ κατόρθωσε να απομακρύνει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς Γκέοργκ Μάασεν, όμως δίνοντας του τελικά προαγωγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Λίγα λεπτά μετά τη σχετική ανακοίνωση διεφάνη ότι αυτός ο συμβιβασμός θα χειροτερέψει τα πράγματα. Η νέα θέση του Μάασεν ως γραμματέα σημαίνει προαγωγή με μεγαλύτερες απολαβές ενώ υπό την ευθύνη του θα είναι και η εσωτερική ασφάλεια, η ομοσπονδιακή αστυνομία, μια θέση κλειδί με τεράστια ευθύνη. Η απόφαση μπορεί να ικανοποίησε τους Χριστιανοκοινωνιστές όμως έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στους Σοσιαλδημοκράτες. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ χαρακτήρισε τον συμβιβασμό «μια καταστροφή». «Η υπομονή έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού εντός του SPD έχει πλέον εξαντληθεί» δήλωσε στο πρακτορείο DPA. Από την πλευρά του και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την προαγωγή του Μάασεν «χωρίς λογική». Η υπόθεση Μάασεν είναι το τελευταίο παράδειγμα αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό, λίγους μήνες μετά τη σύγκρουση για το μεταναστευτικό που έφερε την κυβέρνηση σχεδόν στο χείλος του γκρεμού. Σε μια περίοδο όπου αρκετοί στην Ευρώπη βλέπουν το Βερολίνο ως μια ηγετική δύναμη εν μέσω αρκετών συγκρούσεων εντός της Ε.Ε η αποδυναμωμένη Μέρκελ προσθέτει νέα στοιχεία αστάθειας στην πολιτική σκηνή της ηπείρου. Αρκετοί στην Ευρώπη έχουν υψηλές προσδοκίες για τη συνεργασία Μέρκελ – Μακρόν πως δηλαδή θα πάει την Ε.Ε πιο μπροστά, αλλά αυτό μένει ακόμα να φανεί αν θα συμβεί καθώς αμφότεροι αντιμετωπίζουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα. (….) Στη Γερμανία, η πλειοψηφία των πολιτών θέλουν να δουν ένα τέλος στη σύγκρουση γύρω από το θέμα, όμως επίκειται το επόμενο μεγάλο τεστ για τον Ζεεχόφερ στις 14 Οκτωβρίου, στις τοπικές εκλογές όταν το κόμμα του αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τo CSU συγκεντρώνει περίπου 35% κάτι που εκτιμάται ως καταστροφικό για το κόμμα ενώ θα οδηγήσει τον Ζεεχόφερ να παραιτηθεί.

Για την Μέρκελ μια τέτοια αποχώρηση δεν θα βελτιώσει την κατάσταση καθώς δεν είναι ο μόνος που αντιδρά στην προσφυγική της πολιτική, το βασικό θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τη χώρα. Πάντως την ίδια ώρα στα social media γινεται χαμός με το θέμα του Μάασεν με κορυφαίο το tweet που αναφέρει ότι «άλλα δύο σφάλματα και ο Μάασεν θα γίνει καγκελάριος»…

Για περιοδεία Μάας: «Το πρωί Σκόπια, το μεσημέρι Τίρανα και το βράδυ Αθήνα, γράφει η εφημερίδα General Anzeiger σε άρθρο με τίτλο «Περιοδεία Μαας στα Βαλκάνια». Η εφημερίδα της Βόννης σημειώνει ότι στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας προειδοποιεί για επισκέψεις εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων στην ΠΓΔΜ που, όπως τόνισε, “δεν μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες”. O λόγος προφανώς για την Ρωσία, αλλά και την Κίνα που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Για να ανοίξει ωστόσο ο δρόμος για την Ευρώπη θα πρέπει προηγουμένως οι πολίτες της χώρας να δώσουν πράσινο φως στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος. Αν γίνει αυτό στις 30 Σεπτεμβρίου θα επέλθει επιτέλους ειρήνη με την Ελλάδα και θα τερματιστεί η διένεξη που διαρκεί εδώ και 27 χρόνια. Μια και μόνο συλλαβή αρκεί για να διασφαλίσει την ειρήνη και την συμφιλίωση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, δηλώνει ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Δημητρόφ ότι με την Ελλάδα πρέπει να είμαστε σύμμαχοι και φίλοι».

Για Ελλάδα: Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο αναφέρεται η εφημερίδα taz επιγράφοντας το άρθρο της «Ακόμα και εξάχρονα σκέπτονται την αυτοκτονία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή»: «Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, προσθέτει ο εκπρόσωπος για να τονίσει ότι: «οι απόπειρες αυτοκτονίες αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο». Πέρυσι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

«Θέμα συντάξεων έθεσε ο Ε. Τσακαλώτος στο Βερολίνο» αναφέρει η DW. Η παραμονή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στη γερμανική πρωτεύουσα διήρκεσε λίγες μόνο ώρες και είχε ως στόχο να συμμετάσχει σε συνάντηση του δικτύου ομολόγων του από χωρες της ΕΕ, προσκεκλημένων από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (PES Ecofin Ministerial Network) . Με αυτήν την ευκαιρία και στο περιθώριο των συζητήσεων ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, αλλά και τον επίσης παρόντα Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την γενική πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και έθεσε θέμα συντάξεων αναφέροντας ότι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν από το 2019 οι συνταξιούχοι με την αναστολή ή και κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Άφησε να διαφανεί πως αργότερα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ενδεχομένως κι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Και τους κάλεσε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο δίνοντας έμφαση στο ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Η ενημέρωση έγινε στο περιθώριο συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ από χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα. Διοργανωτής ήταν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Επρόκειτο για κομματική συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Ήδη ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε από το Βερολίνο για το Λονδίνο, για να παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα