«Το προσφυγικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα. Σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του και από την άλλη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες και να έχουμε ένα μηχανισμό ελέγχου των συνόρων και διαμερισμού των βαρών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σάλτσμπουργκ μετά το πέρας άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Όπως υπογράμμισε η Ελλάδα κυριαρχεί στο δεύτερο στρατόπεδο. «Οσοι θέλουν να τη γυρίσουν στο πρώτο στρατόπεδο πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι η χώρα μας είναι πρώτης γραμμής. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι ευθύνη της Αυστρίας ως προεδρεύουσας χώρας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κάτι που, όπως είπε, έθεσε επιτακτικά.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη να υπερψηφιστεί το πρόγραμμα Rescue για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών καταστροφών που εκπόνησε ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.
«Η πρόταση είναι η δημιουργία με ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενός Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που θα διανέμει τη βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, και βεβαίως με τη δυνατότητα να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά μέσα, για τις πυρκαγιές εναέρια μέσα. Αλλά όχι μόνο για τις πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να αντιμετωπίζει και άλλα φαινόμενα, ιδίως σήμερα που η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μπροστά σε ακραία φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2018 για τη δημιουργία αυτού του Μηχανισμού, στη βάση τη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.
Ως προς τη χρηματοδότηση του εν λόγω Μηχανισμού, η Ελλάδα ζήτησε να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών-μελών. Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτός ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Την ελληνική πρόταση που διετύπωσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξαν σειρά από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες υποστήριξαν και την ενσωμάτωση σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Brexit
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.