back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση DeutschlandTrend: Χριστιανική Ένωση και Ζέεχοφερ σε πτώση, η AfD δεύτερο κόμμα

Διαβάστε επίσης

Νέα υποχώρηση σημείωσαν τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση DeutschlandTrend που διενεργήθηκε από την Infratest dimap για λογαριασμό της εκπομπής ARD-Morgenmagazin.

Αν την Κυριακή διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές, η Ένωση θα συγκέντρωνε ποσοστό μόλις 28%, σημειώνοντας πτώση 4,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2017, και το χαμηλότερο ποσοστό από το 1997.

Δεύτερη δύναμη η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Την δεύτερη θέση χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ολισθαίνοντας στο 17%, και μένοντας πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που σκαρφαλώνει στο 18%. Οι Πράσινοι διατηρούν τα ενισχυμένα ποσοστά τους στο 15%, ακολουθεί η Αριστερά με 10% και τέλος οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 9%. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό που δεν ξεπερνά το 45%.

Ο Ζέεχοφερ χάνει σε δημοτικότητα

Και ενώ η Βαυαρία από αύριο μπαίνει σε ρυθμούς Oktoberfest, τα νέα για τον Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU, περίπου τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές στο εν λόγω κρατίδιο, είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Με φόντο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της αναβάθμισης του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν σε ομοσπονδιακό υφυπουργό Εσωτερικών μετά την αποπομπή του από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας, το τεράστιο πρόβλημα στέγασης στη Γερμανία (το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο) αλλά και την ένταση που έχει προκληθεί από τον Ζέεχοφερ στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, τα ποσοστά της προσωπικής δημοφιλίας του στο προπύργιο του κόμματός του είναι ανησυχητικά χαμηλά. Μόλις ένας στους τρεις ερωτηθέντες (28%) αποτιμά θετικά την θητεία του στο υπουργείο, ενώ έξι στους δέκα (59%) αρνητικά. Τον Απρίλιο υπέρ του τασσόταν το 39% και κατά το 51% των ερωτηθέντων.

Η δημοτικότητα του Ζέεχοφερ όμως φθίνει και στους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης: ενώ τον Απρίλιο αποτιμούσε θετικά τη θητεία του το 45% των ερωτηθέντων, στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα το ποσοστό αυτό έχει συρρικνωθεί στο 31%. Αρνητικά αποτιμά τη θητεία του το 64%, με το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο να είναι μόλις 47%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η δημοτικότητά του μειώθηκε και στους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων με μοναδική εξαίρεση τους οπαδούς της AfD: το 61% του ακροδεξιού κόμματος τον στηρίζει.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα