back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σάλτσμπουργκ: Με το βλέμμα στην Αφρική για το μεταναστευτικό – Πρόταση για ειδικές συμφωνίες

Διαβάστε επίσης

Κάτω από την σκιά των πύργων από το “Κάστρο του αλατιού”, οι ηγέτες της Ε.Ε αναζήτησαν λύσεις για το μεταναστευτικό , στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Η προοπτική μίας συμφωνίας της Ένωσης με κράτη της Αφρικής βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των 27 κρατών.

Την ίδια στιγμή το πλοίο Aquarius διέσωζε μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και ξεκίνησε την αναζήτηση λιμανιού υποδοχής

Το Aquarius ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Τυνησίας. Στην μόνη απάντηση που έλαβε, η Ρώμη διαβίβασε τις πληροφορίες στο λιβυκό ναυτικό, το οποίο ζήτησε από το πλοίο να μεταφέρει τους μετανάστες σε ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης.«Δεδομένου ότι η Λιβύη δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ‘ασφαλής τόπος’, το Aquarius απάντησε ότι δεν θα μπορούσε νομίμως να μεταφέρει τους ανθρώπους στο σημείο που θα επέστρεφαν εκεί», δήλωσε η SOS Mediterranean.

Μέρκελ: Ειδικές συμφωνίες

Λύση στο σύνθετο θέμα που προκαλεί ποικίλες αντιπαραθέσεις θα αποτελούσαν ειδικές συμφωνίες της Ε.Ε με κράτη της Αφρικής. Αυτή η σκέψη εκφράστηκε χθές στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ως υπόδειγμα τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για μελλοντικές συμφωνίες για την μετανάστευση που θα υπογράψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Βρυξελλών και Άγκυρας , το 2016 προβλέπει επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσοι δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Στην Σύνοδο συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί ο διάλογος με κράτη της Αφρική, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επισκέψεις της Α. Μέρκελ στα υποσαχάρια κράτη αλλά και οι επίσημες συναντήσεις με ηγέτες Αφρικανικών χωρών του Ε.Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε η καγκελάριος και διευκρίνησε ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.
Προσερχόμενη χθες στην άτυπη Σύνοδο, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Αφρική είναι «η βασική σχέση» για την Ένωση.

Πρόταση Ν. Αναστασιάδη για σύνοδο με τον αραβικό κόσμο

Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του στο Άτυπου Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΣτους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.

Στο Σάλτσουργκ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Επιμέλεια Γ.Αποστολίδης

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ ( AFP -dpa-Reuters)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα