back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέφτει ο Μακρόν, ενισχύονται οι αντίπαλοί του

Διαβάστε επίσης

Όλο και πιο χαμηλά πέφτει η δημοφιλία του Εμανουέλ Μακρόν όσο περνάει ο καιρός, ενώ συγχρόνως βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους να ενισχύονται δημοσκοπικά, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες για αυτόν ευρωεκλογές.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις το Σάββατο στην εφημερίδα Journal de Dimanche επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία μόνο το 29% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο από τον Γάλλο πρόεδρο, ποσοστό 5 μονάδες χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Οι βασικές κατηγορίες που προσάπτουν οι πολίτες στον Μακρόν είναι λάθη στην οικονομική πολιτική που ισούται με απειλή της αγοραστικής τους δύναμης αλλά και λάθη στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Οι επιπτώσεις της παραίτησης Ιλό

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη αυτή δημοσκοπική πτώση, έρχεται μετά την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό που δεν έπαψε από την αρχή της θητείας του να αποτελεί τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι ο Ιλό είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό και χάρη στην πολύχρονη τηλεοπτική του παρουσία ενώ είχε αρνηθεί πολλές φορές στο παρελθόν το ίδιο χαρτοφυλάκιο που του είχε προταθεί από άλλους προέδρους.

Αυτό εξηγεί και το 12% που καταγράφει η πτώση του Μακρόν στους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως “οικολόγοι”. Δεν είναι τυχαίο ότι στην βασική τριάδα των ζητημάτων που δείχνουν να απασχολούν τους Γάλλους βρίσκεται η προστασία της εργασίας, η μετανάστευση και το περιβάλλον.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ifop που διεξήγαγε αυτήν την τελευταία έρευνα, δήλωσε ότι η περίοδος χάριτος για τον Μακρόν τελείωσε και πλέον διαθέτει το ποσοστό που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ολαντικοποίηση του Μακρόν

Κάποιοι αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν για “Ολαντικοποίηση εξπρές” του Εμανουέλ Μακρόν αφού τα ποσοστά του σήμερα, θυμίζουν επικίνδυνα τα χαμηλά ποσοστά που είχε κατά την ίδια περίοδο της θητείας του ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Δεν θυμίζουν όμως καθόλου τα υψηλά ποσοστά που κατάφερνε να διατηρήσει ακόμα και έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο προηγούμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ανεβαίνουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με μία άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό ευρωπαϊκού οργανισμού, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας βρίσκεται στην πρώτη θέση με 29% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον νυν πρόεδρο. Ο Μακρόν τον ακολουθεί με 28% ενώ αμέσως μετά ισοψηφούν στο 26% η Μαρίν Λε Πεν, ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλιστών και νυν αυτοχαρακτηριζόμενος ως ηγέτης της “απόλυτης αριστεράς” Μπενουά Αμόν και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού.

Ευρωεκλογές

Η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν δεν δείχνει να ανησυχεί από τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα αφού μία άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει το κόμμα της να απέχει μόλις 3 μονάδες από αυτό του Μακρόν στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα – Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι – δείχνουν να έχουν χάσει πλέον τις δυνάμεις του με τους πρώτους να συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10% και τους δεύτερους γύρω στο 15%.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα