back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τραμπ στον ΟΗΕ: Τα επιτευγματα της “Αμερικής Πρώτα” κυριάρχησαν για 2η χρονιά

Διαβάστε επίσης

O Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε, για δεύτερη κατά σειράν χρονιά, σε ιδεολογικό λίβελλο εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, μέσα στον κορυφαίο θεσμό πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας, με την πολιτική “Αmerica First” (Πρώτα η Αμερική) στην εξωτερική πολιτική να κυριαρχεί.

Με τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ξεκίνησε την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως «σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε περισσότερα από όσα κατάφερε οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες, πλουσιότερες και ασφαλέστερες», σημείωσε.

Υπήρχαν βέβαια και σημαντικές διαφορές. Πέρυσι, στην πρώτη του παρουσία στα Ηνωμένα Εθνη, είχε εκτοξεύσει σωρεία απειλών κατά του «μικρού πυραυλάνθρωπου», όπως αποκαλούσε τότε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Φέτος είχε μόνο επαίνους για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, αν και επανέλαβε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Φέτος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα και την πρόοδο που έχει κάνει, ευχαριστώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν για το θάρρος του και τα θετικά βήματα που έκανε για την αποπυρηνικοποίηση.

Όπως είπε, οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει, έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και οι πυραύλοι τους δεν είναι πλέον στα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα.

Αναφερόμενος στη Συρία, τόνισε τις επιτυχίες του Συνασπισμού στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ενώ απείλησε πως εάν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ κάνουν ξανά χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Ιορδανία και τις άλλες γειτονικές χώρες για τη στέγαση των προσφύγων.

Μιλώντας για το Ιράν, επέκρινε την Τεχεράνη για την διασπορά «χάους, θανάτου και καταστροφής» στη Μέση Ανατολή και παρότρυνε άλλες χώρες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να ασκηθούν οικονομικές πιέσεις στη χώρα.
Προανήγγειλε μάλιστα πως πρόσθετες κυρώσεις θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.
Αναφερόμενος στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, επανέλαβε πως «είναι φρικτή» και πως πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής υποστήριξαν σθεναρά την απόφασή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα