18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο Αιθίοπας Σωκράτης και η δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Τη ζωή του Σωκράτη και τα δημοκρατικά ιδεώδη που δίδαξε, πραγματεύεται η παράσταση Ξυπόλητος που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου.

Το πανηγυρικό κύκνειο άσμα της πολυτάραχης καριέρας του Αιθίοπα ηθοποιού Ντεμπέμπε Εσέτου, ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του, είναι η ενσάρκωση του ρόλου του Σωκράτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας

Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Αιθιοπία

 «Δίδασκε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο δρόμο, ανοίγοντας θέματα με τους ανθρώπους, κάνοντας απλές ερωτήσεις» δήλωσε ο ηθοποιός Ντεμπέμπε Εσέτου , o οποίος φυλακίστηκε στο παρελθόν υπερασπιζόμενος τις αξίες αυτέςγια τη ζωή και το έργο του Σωκράτη. Η παράσταση Bado Egir  παρουσιάστηκε για 11 μήνες στο Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας και σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς συνέπεσε με τη περίοδο δημοκρατικού μετασχηματισμού της χώρας.

«Το βασικότερο όταν μπαίνεις φυλακή είναι ότι χάνεις την ταυτοτήτα σου. Σου δίνουν ένα νούμερο και σε φωνάζουν με το νούμερο αυτό. Στην Αιθιοπία ζούμε ένα θαύμα και με το νέο πρωθυπουργό έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστούμε για ό,τι πιστεύουμε, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα διωκόμεθα. Οι Αιθίοπες ηθοποιοί είτε συμμετέχουν σε παράσταση, είτε όχι, έχουν σταθερή αμοιβή. Παλαιότερα, όταν εκφραζόντουσαν ελεύθερα, εάν δεν ήσαν αρεστοί, έχαναν τη δουλειά τους».

Ο ίδιος θυμήθηκε την έντονη παρουσία της ελληνικής παροικίας στην Αδδίς Αμπέμπα με το μεγάλο βιβλιοπωλείο «Γιαννόπουλος» και το περίφημο καφέ «Ορτεζάτος». Ανέφερε, επίσης, μια όμορφη ιστορία για το πώς στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η Μελίνα Μερκούρη του έβγαλε … με πυροσβεστικές διαδικασίες βίζα να έρθει στην Ελλάδα –οι δύο τους είχαν αμοιβαία εκτίμηση ως μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

«Πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα σε άλλες χώρες κοστίζουν ένα τεράστιο τίμημα» τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός και συμπλήρωσε ότι είναι συγκινητικό τα κείμενα για τον Σωκράτη που αφορούν την ηθική πλευρά της ζωής μπορούν να μιλήσουν στην καρδιά ενός Αφρικανού.

Στα Αμχαρικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους

Ενα όνειρο δυόμιση ετών εκπληρώνεται τη Δευτέρα σύμφωνα με τον Νίκο Πατακιά Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία, την παραγωγή της παράστασης αυτής.

Το θεατρικό έργο Ξυπόλητος βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους διαλόγους Φαίδρων και Κρίτων και την Απολογία του Σωκράτη και παρουσιάζεται στα Αμχαρικά την επίσημη Αθιοπική Γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα