back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φέτος για πρώτη φορά από το 1949 θα απονεμηθεί ένα “Νέο Βραβείο Λογοτεχνίας” αντί Νόμπελ

Διαβάστε επίσης

Αυτή η Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί, όπως κάθε χρόνο, την αρχή των βραβείων Νόμπελ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα πιο διάσημα βραβεία στον κόσμο θα απονεμηθούν στους τομείς της ιατρικής, της φυσικής, της χημείας και της ειρήνης.

Δεν θα απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ωστόσο, το 2018 θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έτος, διότι δεν θα απονεμηθεί βραβείο Νόμπελ στον τομέα της λογοτεχνίας. Όπως ανακοινώθηκε από την Ακαδημία, το βραβείο θα απονεμηθεί το επόμενο έτος, μαζί με το βραβείο του 2019. Αυτό έχει να συμβεί από το 1949… και τότε λόγω πολέμων.

Η Σουηδική Ακαδημία βυθίζεται εδώ και μήνες στα σεξουαλικά της σκάνδαλα και αυτός είναι και ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, δημιούργησαν ένα εναλλακτικό βραβείο που θα απονεμηθεί στη θέση του Νόμπελ λογοτεχνίας, το  «Νέο Βραβείο Λογοτεχνίας», και ο νικητής του θα αποκαλυφθεί στις 12 Οκτωβρίου.

Η ιστορία ξεκινά με τον Jean-Claude Arnault, έναν Γάλλο που βρίσκεται σήμερα σε δίκη για δύο πιθανούς βιασμούς που διαπράχθηκαν το 2011 στη Σουηδία.

Τον Νοέμβριο του 2017 στα πλαίσια της εκστρατείας #metoo, η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter δημοσίευσε τις μαρτυρίες 18 γυναικών που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί βία ή σεξουαλική παρενόχληση από τον Jean-Claude Arnault, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Katarina Frostenson μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία και μετά τις αποκαλύψεις παραιτήθηκε.

Αυτό το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση 11 από τα 18 μέλη της Ακαδημίας. Η Ακαδημία που βρίσκεται σε κρίση, αποφάσισε να “παγώσει το χρόνο” για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, και να αφιερώσει χρόνο στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης της.

H MKO “Nέα Ακαδημία”

Εκμεταλλευόμενη αυτή την κατάσταση, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Πασκανίδου δημιούργησε μία “Νέα Ακαδημία”.

Είναι μια σουηδική ΜΚΟ, υποστηριζόμενη από εκατό διανοούμενους και μελετητές. Στόχος: να αναλάβει χρέη της Ακαδημίας , ώστε το 2018 να απονεμηθεί ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο.

Για να γίνει αυτό, η ΜΚΟ θέλησε να κάνει πράγματα με πολύ διαφανή τρόπο, Άλλωστε εκτός από το τελευταίο σκάνδαλο, η Σουηδική Ακαδημία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι δεν είναι αρκετά διαφανής στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων. Δεν ήταν αρκετά αντιπροσωπευτικό για την απονομή του βραβείου Νόμπελ για τη λογοτεχνία.

Η Νέα Ακαδημία άρχισε διαβουλεύοντας με τους σουηδούς βιβλιοπώλες, οι οποίοι πρότειναν έναν κατάλογο 155 συγγραφέων. Στη συνέχεια, οι χρήστες του Διαδικτύου αποφάσισαν την λίστα υποψηφίων μεταξύ αυτών των συγγραφέων.

Έτσι, επελέγησαν τέσσερις φιναλίστ. Η Maryse Conde, συγγραφέας από τη Γουαδελούπη Neil Gaiman, Βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας, ο Kim Thuy, συγγραφέας από το Βιετνάμ και ο Haruki Murakami, Ιάπωνας συγγραφέας και καλλιτέχνης, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει, γιατί προτιμά να μην βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Νέα Ακαδημία θα παραδώσει την “ετυμηγορία” της και θα ανταμείψει έναν από τους τρεις φιναλίστ του “Νέου Βραβείου Λογοτεχνίας”. Η τελετή απονομής των βραβείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι η ΜΚΟ καταφέρνει να συγκεντρώσει € 24.000 μέσω μιας εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί -σε κάθε περίπτωση- στα τέλη Δεκεμβρίου, για να αφήσει την “κλασική” Σουηδική Ακαδημία να επιστρέψει στο έργο της.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα