back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΝΑΙ μεν αλλά…Μια αδύναμη στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Αποφασισμένος να παραμείνει πιστός στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά παράλληλα αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της πΓΔΜ είναι ο Ζόραν Ζάεφ, μετά την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της γείτονος.

Αν και μη δεσμευτικό, το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος -όποιο κι αν ήταν- θα παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα. Με διαφορετικό αέρα θα πήγαινε ο πρωθυπουργός της χώρας στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας και τη συνταγματική αλλαγή αν η συμμετοχή έστω πλησίαζε το 50% και διαφορετικά είναι τα δεδομένα πλέον με τη συμμετοχή να μην ξεπερνά το 37%.

Η διπλή ανάγνωση του αποτελέσματος

Το χθεσινό αποτέλεσμα έχει δύο αναγνώσεις, αναλόγως της οπτικής γωνίας. Από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 91%) όσων προσήλθαν στις κάλπες, τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί», καλώντας το κοινοβούλιο «να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας».

Στο συντριπτικό ΝΑΙ όσων ψήφισαν στέκεται και ο διεθνής παράγοντας, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα θεωρώντας ότι με αυτό οι πολίτες της πΓΔΜ ενέκριναν την αλλαγή ονόματος και καλώντας όλες τις δυνάμεις (την αντιπολίτευση δηλαδή) να δείξουν υπευθυνότητα και ενότητα «προς το συμφέρον της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν την πίεση και δείχνουν ότι ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς περνά από την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οδεύουν προς εκλογές

Από την άλλη, η αντιπολίτευση που επισήμως καλούσε τους ψηφοφόρους της να πράξουν κατά συνείδηση, τήρησε τη γραμμή της αποχής από το δημοψήφισμα για να αποφύγει τς κακοτοπιές και μια πιθανή νομιμοποίηση του ΝΑΙ που δεδομένα ήταν πλειοψηφικό μεταξύ όσων θα προσέρχονταν στις κάλπες. Αγνοώντας, πάντως, κι εκείνη από την πλευρά της την υπερψήφιση του ΝΑΙ από ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών της χώρας σε απόλυτους αριθμούς, τραβά το σχοινί, δηλώνει ότι ο λαός καταψήφισε τη Συμφωνία και καλεί την κυβέρνηση να φύγει.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, που τον υποχρεώνει να αναζητήσει στη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, απειλεί με πρόωρες εκλογές, αν οι αλλαγές δεν περάσουν, προσβλέποντας σε μια ανανέωση της εντολής από τον λαό που θα τον ενισχύσει και θα νομιμοποιήσει εκ νέου την κυβερνητική γραμμή υπέρ της Συμφωνίας. Προς το παρόν υπογραμμίζει πως παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση της συμφωνίας, ωστόσο αναζητά επιπλέον 11 βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την έγκριση της Συμφωνίας, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο.

Οι λόγοι της αποχής

Η αυξημένη αποχή θα πρέπει να είναι αντικείμενο ανάλυσης πέραν της εύκολης ερμηνείας ότι απείχαν οι αντιτιθέμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί οι αριθμοί δείχνουν πως ο Ζάεφ δεν κατάφερε να φέρει στις κάλπες τους δικούς της υποστηρικτές. Αν και το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ανατολικές (αλβανόφωνοι) και τις δυτικές επαρχίες (Σλάβοι), παραμένει χαμηλότερο του 50% και στις περιφέρειες των αλβανοφώνων. Παράλληλα, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ακόμα και η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα δεν ήταν επαρκές δέλεαρ για τους υποστηρικτές της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση που ασκήθηκε από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε αφενός ένα κλίμα εφησυχασμού ότι η πορεία της χώρας είναι δεδομένη άρα δεν χρειάζεται η προσέλευση στην ψηφοφορία, αφετέρου σε μια άλλη μερίδα του εκλογικού σώματος προκάλεσε αρνητικά αντανακλάστικά απέναντι στις οιωνεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών, με άδηλο τόσο το αποτέλεσμά τους όσο και τις περαιτέρω εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι με διακύβευμα στις ενδεχόμενες εκλογές ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής με παραπομπές στο θυμικό από εκείνους που έστησαν την πολιτική τους καριέρα στο μακεδονικό, οι τόνοι θα ανέβουν, οι διαφορές θα οξυνθούν και οι φωνές λογικής θα θαφτούν κάτω από καλλιεργούμενους εθνικούς μύθους.

Γιάννης Λαυράνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα