back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

πΓΔΜ: Τα πιθανά σενάρια μετά το δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Η πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οδηγεί τη γειτονική χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, που ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Και μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει με τις συνταγματικές αλλαγές αναζητώντας τις επόμενες μέρες τους 80 συνολικά βουλευτές, που χρειάζεται για να περάσουν στη Βουλή, όμως όλα τα σενάρια πλέον παραμένουν ανοιχτά. Αμήχανη η Δύση όπως και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έκανε λόγο για “αντιφατικό” αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας.

Όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοιχτά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να συνεχίσει με τα επόμενα βήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρνοντας στη Βουλή τις συνταγματικές αλλαγές.

Όπως τόνισε ο ίδιος τις επόμενες 15 μέρες, έως τα μέσα Οκτωβρίου θα προσπαθήσει να συγκροτήσει πλειοψηφία 2/3. Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι έχει ήδη τη στήριξη 71 βουλευτών στη Βουλή των 120 εδρών και θα χρειαστεί πλέον τη στήριξη τουλάχιστον 9-10 ακόμα για να προχωρήσει με την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών.

Αρκετές πληροφορίες όμως στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος αναφέρουν ότι μετά το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να μην βρεθούν αυτοί οι 9-10 και επομένως αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία τότε ο Ζάεφ κατά δήλωση του θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Και ενώ το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο 60-90 ημερών για την διενέργεια εκλογών ο ίδιος ο Ζάεφ είπε χθες ότι θέλει μίνιμουμ 45 ημέρες προεκλογικής περιόδου και εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου.

Φαίνεται ότι ακόμα και αν ο Ζάεφ τελικά οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές άμεσα και βρει μετά τρόπο ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές τότε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου το κείμενο θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Οι πολιτικές εξελίξεις όμως μπορεί να ανατρέψουν πλήρως το χρονοδιάγραμμα και να ακυρώσουν τον σχεδιασμό αυτόν και η Συμφωνία να έρθει στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Τότε υπάρχει κίνδυνος για την ίδια τη Συμφωνία.

Έχει ενδιαφέρον ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “αντιφατικό” υπογραμμίζοντας τη συντριπτική κυριαρχία του «ναι», αλλά και τη χαμηλή συμμετοχή.

Η επίσημη τοποθέτησή του, όμως, περιέχει πολλές θεωρίες για τους «ακραίους» και «επιθετικούς» εθνικισμούς της περιοχής και τις «πλαστές ειδήσεις», που καταλήγει σε μια μάλλον ακαδημαϊκή ανάλυση του χθεσινού αποτελέσματος. Πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών». Όπως και το ότι το δημοψήφισμα είναι «συμβουλευτικό» και, πάντως, όχι δεσμευτικό.

Οι τελευταίες δύο επισημάνσεις φαίνεται ότι απευθύνονται κατα κύριο λόγο στον Πάνο Καμμένο. Με το μήνυμα αυτό συντηρείται και η “κόντρα” του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας, που είχε προκληθεί πριν από λίγες μέρες, όταν ο Νίκος Κοτζιάς δήλωνε βέβαιος για την πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας προκαλώντας αντίδραση των ΑΝΕΛ και εκτάκτως συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας και κοινή απόφαση για ένα “μορατόριουμ” έως τον Μάρτιο.

Η Δύση μάλλον αντέδρασε έως τώρα αμήχανα απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την Ε.Ε να σπεύδει χθες να χαρακτηρίσει την ψηφοφορία “επιτυχία” και μέσω του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν να παροτρύνει το κοινοβούλιο να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις Πρέσπες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σχετική ανακοίνωση του State Department.

Στον διεθνή Τύπο ξεχωρίζει δημοσίευμα στο Politico όπου τίθεται το ερώτημα: “ποιος γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η αποχή; Αν το κοινοβούλιο αποτύχει να κερδίσει μια συμμετοχή της τάξεως του 50% οι συνέπειες είναι ξεκάθαρες: Ο κόσμος θα συνεχίσει να προσφωνεί τη χώρα με το ακρωνύμιό της και δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ πόσο μάλλον στην Ε.Ε. Αλλά οι ΠΓΔΜίτες θα μπορούν χαρούμενα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα