back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» οδηγεί τα χρηματιστήρια η φιλολογία περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ

Διαβάστε επίσης

«Σεβόμαστε τις προϋποθέσεις της κυριαρχίας μας, όπως και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ίδρυση των οποίων έχουμε συμβάλει και οι οποίοι παραμένουν το ενιαίο μας σπίτι», επισημαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στον απόηχο των δηλώσεων του βουλευτή της συγκυβερνώσας Λέγκας, Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος επανέφερε σενάρια εξόδου της Ρώμης από το ευρώ.

Ο κ. Κόντε έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε κλίμα νηφαλιότητας και σεβασμού των αμοιβαίων ρόλων, θεωρώντας ότι θα μπορέσει να αποδείξει -βάσει συγκεκριμένων στοιχείων- την χρησιμότητα των μέχρι τώρα κινήσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, πάντως, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,4%, μέχρι το 2021, αν και όπως είπε «η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν θέλει να βγει ούτε από την ενωμένη Ευρώπη, και ούτε από το Ευρώ».

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Εν μέσω όλων αυτών, ισχυρές πιέσεις σημειώνονται στα ιταλικά αλλά και στα ελληνικά ομόλογα.

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ αρνητικά ήταν τα πρόσημα στην Ευρώπη.

Τα σχόλιά του οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων σε νέο υψηλό τεσσεράμισι ετών, με το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρύνεται σε υψηλό τουλάχιστον πενταετίας.

Οι μετοχές στις ιταλικές τράπεζες, που έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών, σημειώνοντας πτώση έως 2,8%. Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB σημείωσε βουτιά 1,2%.

Το ευρώ επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 0,6% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 21 Αυγούστου στο 1,1504 δολάριο, ενώ πριν από λίγο κινείτο στο 1,1509 δολάριο.

Ισχυρές πιέσεις στο ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων στον απόηχο των αναταράξεων στην ιταλική αγορά ομολόγων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 681,17 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,47%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα