back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα απόρρητα πρακτικά των αρχηγών της πΓΔΜ για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα πρακτικά των δύο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στη FYROM υπό τον Γκεόργκι Ιβάνοφ τον περασμένο Ιανουάριο (27/1)και Μάιο (19/5) φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Καθημερινή.

Από τα πρακτικά προκύπτουν μεταξύ άλλων, η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης από την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΦΥΡΟΜ για τις προσεγγίσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του Πάνου Καμμένου καθώς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι πολλά στοιχεία της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ήδη συμφωνημένα, με εξαίρεση το όνομα και ότι τον Ιανουάριο η πΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το εύρος χρήσης (έναντι όλων) ήταν συζητήσιμο. Και για τα δύο ζητήματα οι δύο μεριές κατέληξαν τον Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, ήδη από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρακτικά περιλαμβάνουν και ορισμένες λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να έχει κλείσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ ταχέως και να πάει σε εκλογές με κύριο επιχείρημα το τέλος του μνημονίου. Τον Μάιο αυτή η αφήγηση απουσιάζει. Διαφερετική είναι επίσης η αντιμετώπιση της ΝΔ, η στάση της οποίας τον Ιανουάριο περιγράφεται ως ενδεχομένως θετική, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες της πΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία δεν μπόρεί να υπάρξει με κυβέρνηση της ΝΔ.

Και στις δύο συσκέψεις είναι ορατό το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ γνωρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια των συνομιλιών και είναι ιδιαίτερα επίμονος στο ζήτημα του ταχύτερου δυνατού χρόνου επικύρωσης. Παρότι οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μήνες πριν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Μάλιστα, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της πΓΔΜ δεν είχαν πρόβλημα με την παράκαμψη του συγκεκριμένου βήματος. Σαφής αναφορά γίνεται και για κίνδυνο παρέμβασης από τη Ρωσία στην περιοχή, με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: Καθημερινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα