back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαδήλωση στο Μόναχο: χιλιάδες Βαυαροί εναντίον της πολιτικής των Χριστιανοκοινωνιστών

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν για μία ακόμη φορά χθες -28η επέτειο της Επανένωσης- από όλη τη Βαυαρία στο Μόναχο, στην πλατεία Όντεον, για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς υπό το σύνθημα “Αυτό είναι! Όλοι μαζί ενάντια στην Πολιτική του Φόβου”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαδήλωση κατά της τοπικής κυβέρνησης και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, προπύργιο της οποίας είναι η Βαυαρία.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η εκτίμηση των διοργανωτών και της αστυνομίας για τον αριθμό συμμετεχόντων αποκλίνουν σημαντικά: οι πρώτοι κάνουν λόγο για περίπου 40.000 άτομα, οι αρχές για 21.000.

Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές, στόχος των διαδηλωτών, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ήταν να στείλουν το μήνυμα ότι “στην Βαυαρία δεν θα περάσει ούτε η αυστηροποίηση του αστυνομικού δίκαιου ούτε άλλες μέθοδοι στροφής προς την άκρα δεξιά”. Αυτό τo καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά θερμό πολιτικά στο Μόναχο καθώς πραγματοποιήθηκαν τρεις πολυπληθείς διαδηλώσεις τον Μάιο και τον Ιούλιο με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο.

Η ανάγνωση Ζέντερ

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σχολιάζοντας τη διαδήλωση επεσήμανε, μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία, ότι δεν εκπροσωπήθηκε σε αυτή ο μέσος Βαυαρός, αλλά ότι πρόκειται για πολίτες αριστερών πεποιθήσεων και συμπλήρωσε: “20.000 διαδηλωτές είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τα 13 εκατομμύρια πολιτών που ζουν στη Βαυαρία”, διαψεύδοντας ακόμη και την αστυνομία που επαίνεσε το γεγονός ότι όλα κύλησαν ομαλά και δεν σημειώθηκαν εντάσεις ή επεισόδια και σύμφωνα με την οποία μόλις 160 εκ των διαδηλωτών ανήκουν στον αυτονομιστικό χώρο.

H κυβέρνηση Ζέντερ είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον των διοργανωτών των προηγούμενων συλλαλητηρίων, συνδέοντας τα με τον χώρο των εξτρεμιστών, αλλά αυτή τη φορά αυτή η ρητορική μάλλον απέτυχε.

Η χρονική συγκυρία είναι κρισιμη για την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών, καθώς ο επικεφαλής της, Χορστ Ζέεχοφερ, σε λίγες ημέρες θα επιδιώξει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες να πείσει ότι το κόμμα του είναι ίσως το τελευταίο γνήσιο Λαϊκό Κόμμα στη Γερμανία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα