19.5 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

19.5 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ραντεβού στη Φωκίωνος Νέγρη – Εγκαινιάζεται σήμερα η Δημοτική Αγορά Κυψέλη

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 8:00 μ.μ., ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζει τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Επίσκεψη της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου

Την ευχή το παράδειγμα της Αθήνας να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις εξέφρασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου η οποία έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην ανακατασκευασμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

«Είμαι εδώ για να συγχαρώ τον δήμαρχο Αθηναίων για ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει τη ζωή των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κρέτσου.

Η ίδια επεσήμα ότι, πρόκειται για ένα έργο που έγινε με ευρωπαϊκά χρήματα, το μικρό κόστος του οποίου- περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ- είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα οφέλη που θα έχει στην τοπική κοινωνία και την αστική ανάπτυξη».

Παράλληλα εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «το παράδειγμα της Αθήνας να μιμηθούν και άλλες πόλεις».

Η αγορά

Τα οκτώ νέα καταστήματα που αρχίζουν να λειτουργούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μαζί με τους χώρους έκθεσης και φιλοξενίας δράσεων πολιτισμού και το δημοφιλές ΚΕΠ, δημιουργούν έναν νέο πόλο έλξης για την Κυψέλη και φιλοδοξούν να ενεργοποιήσουν επιχειρηματικά και πολιτιστικά ολόκληρη την περιοχή.

Στη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης εφαρμόζεται ένα καινοτόμο, συμμετοχικό και μη κερδοσκοπικό μοντέλο συνεργασίας φορέων κοινωνικής οικονομίας, με συν-διαχειριστή το Impact Hub Athens, καθιστώντας της την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η βραδιά θα ανοίξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Αθηναίων και θα ολοκληρωθεί με dj party που θα επιμεληθούν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Athens Voice Radio 102,5.

Μετά το επίσημο άνοιγμα της Αγοράς, ακολουθεί μια διήμερη γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στις 5-6 Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις και δράσεις, με κύριους πρωταγωνιστές το κοινό, τα νέα καταστήματα, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς που φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται στην Αγορά όπως είναι η ΕΛΛΑΚ, The Danish Refugee Council, η Caritas, το El Sistema Greece.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.

Με βάση τα αποτελέσματα, ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμες όσο και κοινωνικά επωφελείς.

Το Impact Hub Athens, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό́, την εκπαίδευση, την κοινωνική́ καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από́ άμισθη επιτροπή́ παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο συν-διαχείρισης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά́ σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού́ χαρακτήρα.

Η πρόεδρος της 6ης κοινότητας Αθήνας Ελένη Ζωντήρου, μιλώντας στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” και την Ελεωνόρα Ορφανίδου, χαρακτήρισε τοπόσημο την αγορά της Κυψέλης και ημέρα γιορτής την αυριανή ημέρα των εγκαινίων.

Επίσης απέδωσε τα εύσημα στους ενεργούς κατοίκους της περιοχής που κράτησαν όρθια την αγορά και εμπόδισαν την κατεδάφιση και τη δημιουργία πάρκινγκ όπως είχε προταθεί, για να έρθει στη συνέχεια η δημαρχεία Καμίνη, που από το 2010 μέχρι το 2018 προχώρησε στην ανακαίνιση του κτιρίου.

Όπως είπε η κ. Ζωντήρου σχετικά με το ζωντάνεμα της αγοράς και την επαναλειτουργία της: «Πρόκειται για ένα πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον κοινωνικό συναιτερισμό».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα οκτώ καταστήματα που θα λειτουργούν, εστίασε μεταξύ άλλων στο Wise Greece, όπου μικροπαραγωγοί θα διαθέτουν τρόφιμα και το κέρδος από την πώλησή τους θα μετατρέπεται εκ νέου σε τρόφιμα που θα προορίζονται σε πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας: «Επίσης θα υπάρχει και το “Flower Power”, το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο όπου από την εμπορία εποχιακών λουλουδιών θα παρέχονται ευκαιρίες και εργασία σε άτομα με αναπηρία».

Μια από τις επιχειρήσεις στην Αγορά της Κυψέλης θα είναι το Αρχιπέλαγος, μια κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η κ. Ευγενία Γιαννοπούλου, μέλος του ΔΣ Αρχιπέλαγος είπε ότι ο κοινωνικός αυτός συνεταιρισμός αποτελεί παράλληλα και μονάδα ψυχικής υγείας, καθώς είναι και εποπτευόμενη από το υπουργείο Υγείας: «Πέρα από την εργασία που παρέχεται, έχουν και την υποστήριξη ομαλής ένταξης στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν δύο θέσεις πλήρους απασχόλησης που καλύπτονται με τρία άτομα προσωπικό και την Πέμπτη θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία».

Πρόσθεσε δε πως «πρόκειται για εμπορία ειδών με αντικείμενα από δεύτερο χέρι όπως βιβλία, παιχνίδια κ.α που πωλούνται σε χαμηλές τιμές και είναι στη λογική της επανάχρησης αντικειμένων, που αλλιώς ίσως να κατέληγαν στον κάδο».

Το Impact Hub είναι ο φορέας που έχει αναλάβει την διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς, ένας φορέας με διεθνή εμπειρία στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Δημήτρης Κοκκινάκης «επιλεγήκαμε από τον Δήμο Αθηναίων ανάμεσα από 17 οργανισμούς καθώς η πρόταση μας κρίθηκε ως η πιο ολοκληρωμένη ώστε να αναλάβει το διοικητικό σκέλος και τη διαχίριση του περιεχομένου».

Ο κ. Κοκκινάκης επεσήμανε πως πρόκειται για την πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα: «Είναι η συνύπαρξη της αγοράς ως τόπου ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών με την εμπορική πλευρά. Συνυπάρχουν η κλασική αγορά, οι κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη του ΚΕΠ στο χώρο».

[su_slider source=”media: 28296,28297″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]
Τα νέα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι:

WISE GREECE

Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από

την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους

συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

FLOWER POWER

Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία

εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε

άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην

εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

BIOHIVE

Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με

λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για

άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF

Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

CREATORS OF COSMOS

Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας.

Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”.

Περισσότερες πληροφορίες

https://athens.impacthub.net/η-δημοτική-αγορά-της-κυψέλης/ https://www.facebook.com/agorakypselis/

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα