back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κολόμπ

Διαβάστε επίσης

Το πώς έφτασε ο Εμανουέλ Μακρόν να κάνει τελικά δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ – αφού αρχικά την αρνήθηκε – προσπαθούν να αναλύσουν από εχθές τα γαλλικά μέσα.

Το χρονικό

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Express την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Λυών στις δημοτικές εκλογές του 2020. Διευκρίνισε επίσης ότι θα φύγει από το πόστο του στο υπουργείο τον Μάιο του 2019, μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, την 1η Οκτωβρίου βγήκε η είδηση ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι “ανανεώνει την εμπιστοσύνη του” προς τον Κολόμπ.

Και ενώ τα πράγματα έδειχναν να ηρεμούν, μέσα σε λίγες ώρες ο Ζεράρ Κολόμπ δηλώνει στη Le Figaro ότι επιμένει στην παραίτησή του. Τελικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Ελιζέ ανακοινώνει επίσημα ότι η παραίτηση γίνεται δεκτή ενώ ο Μακρόν δηλώνει ότι λυπάται που ο υπουργός του βρίσκεται σε τέτοια θέση μετά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί, που αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Φοβούμενος ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να βεβαιώσει τους πολίτες ότι “τίποτα από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 48 ώρες δεν έχει σχέση με πολιτική κρίση”.

Πως ήρθε η ρήξη

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ζεράρ Κολόμπ σε συνέντευξή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λυπάται που ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν δείχνουν την ταπεινότητα που χρειάζεται.  Έτσι μάλιστα εξήγησε και τα όλο και χαμηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. “Πρέπει να το δούμε το θέμα, να συζητήσουμε και να βρούμε γιατί πέφτει ο Μακρόν”, είπε προσθέτοντας ότι “οι μεταρρυθμίσεις στην αρχή πάντα είναι αντιδημοφιλείς”.

Αναφέρθηκε επίσης και στον απομονοτισμό του Γάλλου προέδρου λέγοντας ότι “συχνά στο Προεδρικό Μέγαρο χάνουμε τους δεσμούς μας με τους πολίτες, τυφλωνόμαστε” ενώ υπογράμμισε ότι “πρέπει να ακούμε τον κόσμο, τι λέει και τι σκέτεται”.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε γεύμα με δημοσιογράφους στο υπουργείο, ο Κολόμπ παραδέχτηκε ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους που μπορούν ακόμα να μιλάνε στον Μακρόν. Δεν έλειψε μάλιστα ξανά και η κριτική λέγοντας ότι “εμείς της περιφέρειας πάντα θεωρούμε τους Παριζιάνους σνομπ, δεν καταλαβαίνουμε καν τη γλώσσα τους όταν μιλούν πχ για start-up nation”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα