back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τελετή μνήμης για τον Αζναβούρ

Διαβάστε επίσης

Στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides), στο κέντρο του Παρισιού πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή μνήμης προς τιμήν του μεγάλου καλλιτέχνη Σαρλ Αζναβούρ. 

Φίλοι και μέλη της οικογένειας του Αζναβούρ αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο των Απομάχων για να πουν το τελευταίο αντίο στον μεγάλο τραγουδοποιό. Ανάμεσα στους παρόντες οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν και άλλοι πολλοί.  

Στον χώρο μπήκαν συγχρόνως ο Εμανουέλ Μακρόν με τον αρμένιο ομόλογό του Αρμέν Σαρκισιάν.

Οι ομιλίες

“Δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον μεγάλο δάσκαλο αλλά τον νιώθω σαν δικό μου άνθρωπο, σαν γονιό, όπως όλοι οι Αρμένιοι τον νιώθουν σαν δικό τους αφού έδωσε νέα πνοή στην αρμένικη περηφάνια”, είπε ο Νικόλ Παχινιάν. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός της πρώτης πατρίδας του Αζναβούρ υποσχέθηκε μάλιστα “ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Αρμενία να γίνει αυτή που ονειρεύονταν: ελεύθερη και ευτυχισμένη”.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι “για έναν περίπου αιώνα η παρουσία του και η φωνή του μπήκαν στις ζωές μας και μας ένωσαν, όποια ηλικία κι αν είχαμε, σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμασταν”. Αναφερόμενος στα τραγούδια του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι “είναι πάνω από όλα λόγια, λέξεις που ήρθαν για να αγγίξουν την καρδιά μας” γιαυτό και επισήμανε ότι “τα ρεφρέν του ανήκουν στην κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά”.  

Πιστός στην οικογένεια

“Από όλες τις αρετές, αυτή που προτιμούσε ήταν η πίστη: πίστη στους γονείς του, πίστη στην οικογένειά του, πίστη στην γυναίκα του, πίστη στα παιδιά του, πίστη στους φίλους του. Αλλά και πίστη στην Αρμενία”, υπογράμμισε ο Μακρόν μιλώντας για τον Αζναβούρ ο οποίος επέλεξε να θαφτεί δίπλα στην οικογένειά του.  

Αμέσως μετά την τελετή στο Μέγαρο των Αποστράτων, η σωρός του καλλιτέχνη θα μεταφερθεί σε ένα εντυπωσιακό νεκροταφείο που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Εκεί θα θαφτεί στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στους γονείς του και τον γιο του Πατρίκ που πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών.   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα