back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς διαγραφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό

Διαβάστε επίσης

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων για το μέλλον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρισκόμαστε και πιθανόν εντός της ημέρας να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το αν και τελικά το ελληνικό τμήμα της μεγάλης αυτής οργάνωσης θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε τελικά τη διαγραφή του ελληνικού τμήματος καθώς δεν συμμορφώθηκε και στους τρεις όρους που είχαν τεθεί στις αρχές του χρόνου για την παραμονή του κάτω από την μεγάλη ομπρέλα της διεθνούς οράνωσης.

Οι όροι αυτοί ήταν η ανάδειξη νέας διοίκησης, κάτι που έγινε το καλοκαίρι, η αλλαγή του καταστατικού, που αναμένεται η έγκριση του πρωτοδικείου και η εγγραφή νέων μελών στους κόλπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα παρά την εκστρατεία ενημέρωσης για την προσέλκυση εθελοντών. Δηλαδή, τυπικά μόνο ένας από τους τρεις όρους έχει επιτευχθεί, αυτός της εκλογής νέας διοίκησης και οι υπόλοιποι δύο είναι σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η σχετική επιστολή στη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού εστάλη χθες βράδυ από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Από την πλευρά του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πάρει επίσημη θέση.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση και των τριών προυποθέσεων ήταν η 15η Οκτωβρίου, αλλά για λόγους που δεν είναι γνωστοί χθες το βράδυ απεστάλη η επιστολή για οριστική διαγραφή του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας είχε μεσολαβήσει και ειχε καταφέρει να πάρει από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό εξάμηνη παράταση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογών και νέου καταστατικού. Ωστόσο, όμως η νέα εκλεγμένη διοίκηση, πρόσθεσε, έχει τις δικές της ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

Το απόγευμα της Πέμπτης και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Νικόλαος Β. Οικονομόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα και ώρα 14:17 έλαβα επιστολή από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Francesco Rocca, στην οποία μου ανακοινώνει ότι η ενεργοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης από τον Σεπτέμβριο 2017, στην 36η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. στην Γενεύη, μετατίθεται χρονικά για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι στην περίπτωση που μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της Δ.Ο.Ε.Σ., θα ανασταλεί κάθε περαιτέρω διαδικασία εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οριστικά και αμετάκλητα.

Από τώρα με ενημερώνει ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης & Διαμεσολάβησης θα παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης του “οδικού” χάρτη, ώστε όταν ολοκληρώσουμε την υλοποίηση των υπολοιπόμενων προαπαιτούμενων αυτομάτως ανακαλείται η απόφαση της αναστολής, καθώς ήδη ο Πρόεδρος Rocca έχει εξουσιοδοτηθεί από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. προς τούτο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα