back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ραγδαία αύξηση 60% στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας –Μπαράζ εξώσεων ενοικιαστών

Διαβάστε επίσης

Αύξηση 60% σημείωσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών.

Την ίδια ώρα μπαράζ εξώσεων από διαμερίσματα της Αθήνας για χρήση Airbnb καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά το διάστημα του τελευταίου μήνα, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας το μέσο ημερήσιο μίσθωμα διαμορφώθηκε σε 51 ευρώ, ενώ η πληρότητα άγγιξε το 70%, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία έσοδα της τάξεως των 900 ευρώ.

Κινέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι και Ισραηλινοί, από κοινού με Έλληνες, συνεχίζουν να αγοράζουν διαμερίσματα, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως προκύπτει, ο ρυθμός των συναλλαγών καταγράφει αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο πεντάμηνο η άνοδος σε ετήσια βάση διαμορφωνόταν σε 50%. Αντίστοιχα, το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση των αγοραπωλησιών της τάξεως του 18%, ενώ το 2016 η άνοδος είχε ανέλθει σε 27,7%.

Οι ξένοι επενδυτές κινούνται για την απόκτηση διαμερισμάτων στην Αθήνα σε διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30-40 ετών, τα οποία χρήζουν εκτεταμένων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αν συγκριθεί η Αθήνα με άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπου ανθεί το φαινόμενο του Airbnb, το κόστος αγοράς ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευσή τους είναι πολύ χαμηλότερο και ταυτόχρονα προσφέρεται και η προοπτική των μελλοντικών υπεραξιών. Εν ολίγοις, ο επενδυτής μπορεί να προσδοκά σε διπλό όφελος, αποκομίζοντας και κέρδη κατά την πώληση, πέραν των εσόδων από την εκμίσθωση.

Μπαράζ εξώσεων

Την ίδια στιγμή, ένα τυπικό ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο κέντρο της Αθήνας μέχρι πρόσφατα πολύ δύσκολα ξεπερνούσε τα 500-600 ευρώ. Πλέον βέβαια, αρκετοί ιδιοκτήτες αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, ιδίως για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται και κατακριτέες συμπεριφορές, όπως αυτές που καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών, κάνοντας λόγο για κύμα εξώσεων εις βάρος ενοικιαστών, ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν συσσωρευμένες οφειλές ενοικίων. Τα παραπάνω έχουν τονώσει και τις τιμές πώλησης, με καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση κατά 0,8% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στην Αθήνα, μάλιστα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους, με την αύξηση των παλαιότερων διαμερισμάτων να αγγίζει το 0,9%, ενώ των νεόδμητων το 1,7%. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί στην ευρωπαϊκή κατάταξη της αγοράς κατοικίας, καθώς, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, υπάρχουν άλλες χώρες όπου καταγράφονται ακόμα και μειώσεις τιμών, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, στις οποίες οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2% και 1,7%.

Χριστιάννα Κούσιου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα