back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη στην “Κιβωτό του Κόσμου”: Πατήρ Αντώνιος: Δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το καθήκον μου

Διαβάστε επίσης

Το έργο του ξεκίνησε από τις γειτονιές της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην καρδιά της Αθήνας. Στα στενά δρομάκια έβλεπε δεκάδες παιδιά να διαβιούν στις Συμπληγάδες των καιρών και με εσωτερική δύναμη , άρχισε να βάζει το δικό του λιθαράκι.

Η αρχική ιδέα μετατράπηκε με την πάροδο του χρόνου, σε μια οργανωμένη προσπάθεια με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και κυρίως με αποτελεσματικότητα για την βελτίωση της ζωής πολλών νέων ανθρώπων.

Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η “Κιβωτός του Κόσμου” τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη , μια κορυφαία διάκριση που απονέμεται  σε  πολίτες ή ομάδες πολιτών, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Είναι εκείνοι που ενδυναμώνουν το Ευρωπαϊκό πνεύμα μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών, ή/και προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το καθήκον μου. Είναι υποχρέωσή μου δηλαδή να προσφέρω, να στηρίζω. Από την άλλη, τα βραβεία αυτού του επιπέδου βοηθούν στο να φέρουν περισσότερο κόσμο κοντά μας, αλλά κι αναγνώριση, πιστοποίηση του έργου και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο” δήλωσε στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ-Αντώνιος ο οποίος ταξίδεψε μαζί με μιά ομάδα δέκα παιδικών από την “Κιβωτό του Κόσμου” για να βιώσουν και αυτά την μεγάλη στιγμή. “Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα. Είναι παιδιά που εμείς προσπαθούμε να ξανακάνουμε παιδιά, να τα βοηθήσουμε να ονειρεύονται, να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για να τονώσουν και την αυτοπεποίθησή τους. Όταν βλέπουν το σπίτι τους, που είναι η κιβωτός, να τιμάται και να βραβεύεται νιώθουν κι εκείνα τα ίδια ότι είναι μέρος αυτής της τιμής – και για μένα αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία», υπογράμμισε ο π. Αντώνιος.

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν ο π.Αντώνιος δημιούργησε την  “Κιβωτό του Κόσμου”. Αρχικά ανέπτυξε την δράση του με εφαλτήριο τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημίας Πλάτωνος όπου ήταν εφημέριος. Δημιούργησε με την βοήθεια εθελοντών ένα δίκτυο ανθρώπων που ήθελαν να προσφέρουν και σταδικά συγκέντρωσε πολλά παιδιά που αντιμετώπιζαν ποικίλους κινδύνους, βίωναν έντονη φτώχεια και είχαν μεγάλα οικογενειακά προβλήματα.

Μια μεθοδική προσπάθεια , πολλά χρόνια πριν την ευρεία διάδοση της έννοιας του εθελοντισμού αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνία σε θέματα μετανάστευσης.

Καθηγητές έκαναν στα παιδιά ιδιαίτερο μάθημα για να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες και ο π.Αντώνιος προσπαθούσε να τα στρέψει προς το σχολείο προκειμένου να μην εγκαταλείπουν την εκπαίδευση. Με την συνδρομή εθελοντών δημιουργήθηκε τραπεζαρία προκειμένου να παιδιά να έχουν “τουλάχιστον” ένα πιάτο φαγητό ένω άρχισε να συγκεντρώνεται και ρουχισμός καθώς ακρετά στερούνται των βασικών αναγκών.

Πριν γυρίσει η νέα χιλιετία ο π.Αντώνιος είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του “Αθήνα 9.84” και είχε επισκεφθεί το στούντιό μας στο Γκάζι. Νωρίς το πρωί, γύρω στις 6 , κάποιο Σάββατο πρίν αρχίσει το πρόγραμμα της ημέρας.  Μαζί του είχε και μία ομάδα παιδιών που είχαν βρεί θαλπωρή στο πρόγραμμα και είχαν αποκτήσει εμπιστοσύνη στον ιερέα της γειτονιάς. Όπως είχε εξηγήσει  έβλεπε ο ίδιος τις δυσκολίες και τα προβλήματα των παιδιών, αρκετά εκ των οποίων είχαν διαφορετική προέλευση και δυσκολίες με την γλώσσα, καθώς και άλλα που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες ακόμα και στην καθημερινή διατροφή τους. Ο ιερέας  συχνά έπαιζε μπάσκετ με τα παιδιά για να καταφέρει να κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης , να τα αποτρέψει από τους κινδύνους των δρόμων και να τα στρέψει προς το σχολείο.

Έκτοτε πέρασαν δύο δεκαετίες και κατα καιρούς η φωνή του πατέρα Αντώνιου μέσα από τα μικρόφωνα του “Αθήνα 9.84” μετέφερε τις προσπάθειες και τις δράσεις οι οποίες σταδιακά πολλαπλασιάστηκαν.

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια η ατομική πρωτοβουλία του ιερέα στον Κολωνό μετατράπηκε σε οργανωμένη προσπάθεια με ευρύτατη  αναγνώριση στην Ελλάδα και πλέον σε Ευρωπαικο επίπεδο.  Η “Κιβωτός του Κόσμου” έχει τιμηθεί με διακρίσεις ως μια “Νησίδα ποιότητος” και έλαβε την αναγνώριση από την κοινωνία, την Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.  Από τον πρώτο υποτυπώδη χώρο λειτουργίας η “Κιβωτός του Κόσμου” λειτουργεί σε ένα σύγχρονο κτίριο στον Κολωνό ενώ παράλληλα αναπτύσσει δράση στην ‘Ηπειρο, το Αιγαίο και την Θεσσαλία με δομές σε Πωγώνιανη, Χίος και Βόλο. Διαθέτει σπίτια φιλοξενίας για μητέρες και παιδιά , εκπαιδευτικά προγράμματα, κατασκηνώσεις, κέντρα φροντίδας , παιδικό σταθμό, τράπεζα αίματος, κοινωνικό παντοπωλείο κλπ.

Ένα ευρύ φάσμα  επαγγελματιών πλαισιώνει πλέον την προσπάθεια : Ιατροί , Νομικοί, Παιδοψυχιάτροι, Ψυχολόγοι, Λογοθεραπευτές,Εργοθεραπευτές ενώ βεβαίως συνεχίζεται η ενισχυτική διδασκαλία και προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και τμήματα θεατρικού παιχνιδιού, χορωδίας, χορού, μαθήματα μουσικής και βεβαίως αθλητισμός. Υπάρχουν ομάδες γυμναστικής, αερομπικ,  πινγκ-πόνγκ, ποδοσφαίρου και βεβαίως μπάσκετ.

Άλλωστε με εφαλτήριο μια πορτοκαλί μπάλα μπάσκετ, ο π. Αντώνιος πριν από δύο δεκαετίες προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών

Γ.Αποστολίδης

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα