back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνέργεια Αθήνα 9.84 – ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Στόχος 14: «Η Ζωή στο Νερό»

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 14 με τίτλο «Η Ζωή στο Νερό».

Μήνυμα από την Christine Haffner-Sifakis, στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στις Βρυξέλλες για τον Στόχο 14 – Ζωή στο Νερό.

«Αν θέλουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο 14 του ΟΗΕ για τη Ζωή στο Νερό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Και με εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα, στον κυβερνητικό τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά της η Christine Haffner Sifakis, στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στις Βρυξέλλες. «Το πιο σημαντικό είναι να διατηρησουμε τη Μεσόγειο και τις παραλίες καθαρές, να γίνουμε κομμάτι της αλλαγής, να αρνούμαστε ό,τι είναι μίας χρήσης», τόνισε για να συνεχίσει:

«Εμείς ως καταναλωτές πρέπει να πούμε όχι στις πλαστικές, σακούλες, κύπελα και συσκευασίες μία χρήσης», τόνισε και έδωσε πρακτικές συμβουλές:

-Φέρνετε την δική σας τσάντα στην παραλία
-Μεταφέρετε ένα μπουκάλι νερό
-Πείτε όχι στο πλαστικό
-Διαδώστε αυτό το μήνυμα!»

«Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ιδιαιτερα έντονο στις ελληνικές θάλασσες καθώς δεν έχουμε μεγάλη βιομηχανία. Βεβαια υπάρχουν βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρίποι και πλαστικά, αλλά σε γενικές γραμμές οι θάλασσές μας είναι καθαρές, με εξαίρεση κάποια πολύ συγκεκριμένα σημεία σε περιοχές όπου υπάρχουν βιομηχανίες και αγωγοί λυμάτων», δήλωσε ο Γιάννης Χατζηανέστης χημικός ωκεανογράφος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτουτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Όπως τόνισε «το πιο σημαντικό πρόβλημα απ’ όλα είναι το πλαστικό και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον άνθρωπο και σε αυτό μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε».

Παράκτιες περιοχές

«Η πίεση έρχεται σε παράκτιες περιοχές από τη στεριά. Από την παράνομη δόμηση, από τα έργα που γίνονται στις ακτές και τα ρέματα που φτάνουν σε αυτές δεν δημιουργούν και τις καλύτερες συνθήκες», σημείωσε ο Ευάγγελος Κουκιάσας, αντιπρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Χαρακτήρισε καλή την κατάσταση των θαλάσσιων νερών, σημειώνοντας όμως ότι όσον αφορά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ζωή αλλού είναι μέτρια και αλλού κακή. «Προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο υδάτων τα οποία επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

«Πολλά είδη που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας είναι στο χείλος της εξαφάνισης ως αποτέλεσμα της αλματώδους ανόδου της βιομηχανικής αλιείας με υπερσύγχρονα σκάφη που σαρώνουν τον βυθό, σε συνδυασμό με τις παλαιότερες καταστροφικές πρακτικές όπως η τράτα», ανέφερε ο δύτης και εκπαιδευτής καταδύσεων Άρης Σπέγγος.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Τόνισε την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο αφενός για απαγόρευση των καταστροφικών μορφών αλιείας και αφετέρου για τον καθορισμό ανώτατων ορίων που θα επιτρέπουν στο οικοσύστημα να επανέρχεται μετά την αλίευση. «Αν συνεχίσουμε όπως πάμε, είναι ζήτημα 10–15 ετών το θαλάσσιο οικοσύστημα να μην μπορεί να συνεισφέρει στην τροφή του ανθρώπινου είδους», προειδοποίησε.
Ο κ. Σπέγγος υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει η πολύ μεγάλη, όπως την χαρακτήρισε, απειλή της μόλυνσης από το πλαστικό. «Περσινή έκθεση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έδειξε ότι ίχνη μικροπλαστικού βρίσκονται ήδη στο 75% των ποσίμων νερών», ανέφερε κάνοντας λόγο για πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Σημείωσε ότι πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και σε αντικατάστασή τους από άλλες συσκευασίες ή ουσίες.

Τα πλαστικά

«Tα πλαστικά είναι το μεγάλο θέμα για τις θάλασσες μας», δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβος Γκανούλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι πλέον πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες έχει περιορίσει τον αριθμό των πλαστικών.
Είπε επίσης ότι τα ποτάμια στη χώρα μας δεν έχουν πρόβλημα ρύπανσης, ωστόσο -όπως υπογράμμισε- εισάγουμε ρύπανση και στέρεα απόβλητα από χώρες όπως η Βουλγαρία μέσω κάποιων ποταμών ςόπως ο Στρυμόνας, ο Νέστος, ή ο Αξιός «Εκεί δεν υπάρχει τρόπος να το ελέγξουμε εμείς», υπογράμμισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα