back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες σε τροχιά ενδοσκόπησης μετά τα αποτελέσματα στη Βαυαρία

Διαβάστε επίσης

Ο Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), βρίσκεται -ως αναμένετο- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έπειτα από την πύρρειο νίκη του κόμματος στη Βαυαρία.

Τώρα είναι η ώρα της συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού στο κρατίδιο στο οποίο η CSU συνήθως σχημάτιζε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο του Μονάχου. Απαρτίζεται από 85 βουλευτές, 16 λιγότερους από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν οι διερευνητικές συνομιλίες για συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, έχει από το βράδυ της Κυριακής εκφράσει ξεκάθαρα την προτίμησή του στη συνεργασία με του Ελεύθερους Ψηφοφόρους, συντηρητικό κόμμα που εκπροσωπείται σε κρατιδιακό επίπεδο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα σενάρια για συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πρασίνους κρίνονται ως μη ρεαλιστικά.

H συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι η πρώτη μετεκλογική δοκιμασία για τον Ζέντερ, καθώς δεν είναι σίγουρο εάν οι βουλευτές θα συνταχθούν στο πλευρό του. Ως στιγμής, η κεντρική επιτροπή του κόμματος έχει αποφασίσει να καταπιαστεί άμεσα με την αναζήτηση των αιτίων και την απόδοση των ευθυνών για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλοι εναντίον του Ζέεχοφερ

Η CSU συγκέντρωσε στις κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία 37,2%, ήτοι 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από την αναμέτρηση του 2013 στο εν λόγω κρατίδιο. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών αποδίδεται στον πρόεδρό της και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, οι φωνές που ζητούν απομάκρυνσή του πληθαίνουν τόσο στους κόλπους της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών και της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών.

Η ομοσπονδιακή πολιτική στον αστερισμό του Μονάχου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το απόγευμα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που εκπροσωπούνται και στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο, καθώς οι επόμενες κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές στην Έσση είναι μόλις δύο εβδομάδες μακριά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες σε αναβρασμό

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε 10% (9,7%) και προσγειώθηκαν στην πέμπτη θέση, θέση που φαίνεται να έχουν και σε δημοσκοπήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο Τόμας Όπερμαν, αντιπρόεδρος του Μπούντεσταγκ και μέλος του κόμματος, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα καταστροφικό για τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. “Οι κακές επιδόσεις του μεγάλου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο οδήγησαν τους ψηφοφόρους στη Βαυαρία μακριά από τα μεγάλα κόμματα”, δήλωσε, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον Ζέεχοφερ, ο οποίος “ως ταραξίας είναι μία πολύ κακή επιλογή για το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών”, αναφερόμενος στη διένεξη των τελευταίων μηνών στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού για την πολιτική ασύλου.

Ο Τόμας Κατσάτι, επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδα του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην “Rhein-Neckar-Zeitung”, ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να μιλάμε για μεγάλο συνασπισμό. “Πρέπει εντός των επόμενων μηνών να γίνουν πολλές βελτιώσεις για να μπορέσει το SPD να παραμείνει μέρος αυτής της κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκάμπριελ στηρίζει τον μεγάλο συνασπισμό

Η κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού προβλέπει αναθεώρηση στα μέσα της κοινοβουλευτικής θητείας. Γι’ αυτό είχαν πιέσει οι Σοσιαλδημοκράτες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν πολλά στελέχη τους την αποχώρησή τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βλέπει διαφορετικά την κατάσταση. Μιλώντας στην Bild, επεσήμανε: “Η Γερμανία δεν θα ανακτήσει την σταθερότητά της εάν πυροδοτηθεί νέα κυβερνητική κρίση”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα