back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Γιατί καθυστέρησε ο ανασχηματισμός;

Διαβάστε επίσης

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι ακόμα στον αέρα αυτήν την ώρα.

Οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για “θέμα ωρών” που μετά έγινε “θέμα ημερών”, τελικά όλα μεταφέρθηκαν για μετά την επιστροφή του Εμανουέλ Μακρόν από την Αρμενία όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα. Και η Παρασκευή όμως – ημέρα επιστροφής του Γάλλου προέδρου – και το Σαββατοκύριακο πέρασαν και ανασχηματισμός δεν ανακοινώθηκε. Όλοι λοιπόν περίμεναν πια την χθεσινή Δευτέρα που όμως τελικά στιγματίστηκε από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην πόλη Ομπ.

Καταστροφικές πλημμύρες

Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με αποτέλεσμα να μεταβεί στην περιοχή επειγόντως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που εκτελεί και χρέη υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση Κολόμπ.

Το Ελιζέ μάλιστα ανακοίνωσε ότι και ο ίδιος ο Μακρόν θα βρεθεί στην περιοχή που χτυπήθηκε από τις καταστροφές “το συντομότερο δυνατόν”. Και έτσι κάπως μάθαμε επίσημα πια ότι ο ανασχηματισμός δεν θα ανακοινωθεί χθες, Δευτέρα.

Το επόμενο 24ωρο

“Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα υπάρξει ανασχηματισμός” δήλωσε χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1. Όπως σημειώνουν πολλοί, καλό θα ήταν η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη.

Στο μεταξύ άλλα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν να ενισχύσουν την εικόνα ότι οι καθυστερήσεις είναι κάθε άλλο παρά ανησυχητικές και ότι όλα βαίνουν καλώς και με βάση το πρόγραμμα. “Βλέπω να γίνει μεγάλο θέμα η ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού. Αλλά ξέρετε εγώ είμαι παλιός στον τομέα των ανθρώπινων πόρων και ξέρω καλά πως όταν επιλέγουμε κάποιον για να γίνει μέλος σε μία ομάδα ευθύνης, χρειαζόμαστε χρόνο για να επιλέξουμε τον σωστό”, επέμεινε την Κυριακή η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η καθυστέρηση δεν θα μπορούσε φυσικά να μην χρησιμεύσει ως όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης με πρώτο τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν που δήλωσε ότι “ο πρωθυπουργός εδώ και δέκα ημέρες κάνει μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό είναι ένα καθαρό σήμερα αδυναμίας της κυβέρνησης”. Από την πλευρά της η Βαλερί Ραμπό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε λόγο για μία “ανεύθυνη” αναμονή, προσθέτοντας ότι κανείς σοσιαλιστής βουλευτής δεν είχε ποτέ πρόθεση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα