back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες- 730 αιτήσεις την πρώτη ημέρα εφαρμογής του

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη λειτουργία, ετέθη από χθές το πληροφοριακό σύστημα e – Άδειες που έχει αναπτύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο οι αιτήσεις για την χορήγηση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλοντται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και στη διαφάνεια και την πρώτη ημέρα της πλήρους λειτουργίας του υποβλήθηκαν περισσότερες από 730 αιτήσεις.

Βάσει εκτιμήσεων του ΤΕΕ που υλοποίησε και λειτουργεί το νέο σύστημα, η εξοικονόμηση πόρων ετησίως για τον ιδιωτικό τομέα από το e-Άδειες φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ (αφορά κυρίως τη δραστική μείωση των δαπανών των μελετητών).

Σύμφωνα τα στοιχεία στο νέο σύστημα υποβλήθηκαν οι εξής:

· Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας 431

· Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 10

· Αναθεώρηση Παλαιάς Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 23

· Βεβαίωση Όρων Δόμησης – Απαιτούμενων Εγκρίσεων 61

· Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων 18

· Ενημέρωση Παλαιάς Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 16

· Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας 87

· Άδεια Κατεδάφισης 23

· Γνωστοποίηση Εργασιών Παλαιάς Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 4

· Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση 10

· Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση 48

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική (ανάρτηση και επικύρωση δασικών χαρτών και παραλιών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκπόνηση περιφερειακών, τοπικών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων και σχεδίων κ.α.).

Ειδικότερα, με το e – Άδειες θα διεκπεραιώνονται όλες οι οικοδομικές άδειες (οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασία δόμησης η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας) οι εκκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, οι γνωστοποιήσεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, η αναθεώρηση οικοδομικών εργασιών, η ενημέρωση οικοδομικών αδειών, η έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετων κατασκευών, οι άδειες κατεδάφισης, η έγκριση εκτέλεσης εργασιών, η προέγκριση οικοδομικής άδειας καθώς και οι περιπτώσεις αδειών για τις οποίες απαιτείται η γνωμοδότηση των Συλλογικών Οργάνων Ελέγχου του Δομημένου Περιβάλλοντος.

Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης για τους μηχανικούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και το ευρύ κοινό σε περιορισμένο εύρος. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Δόμησης, έχει πρόσβαση σε όλους τους ηλεκτρονικούς φακέλους των οικοδομικών αδειών και δύναται να τους ενημερώνει. Για την εφαρμογή του δειγματοληπτικού ελέγχου και του υποχρεωτικού ελέγχου σε περίπτωση καταγγελίας, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος αναθέτει σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο τον έλεγχο, προκειμένου να αποφανθεί η υπηρεσία και στη συνέχεια ο ίδιος να προβεί στις απαραίτητες.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα