back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετά τον ανασχηματισμό ήρθε το διάγγελμα Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Με λίγες δαχτυλογραφημένες σελίδες μπροστά του στο γραφείο του και ύφος σοβαρό, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε χθες τηλεοπτικό διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες στις 8 το βράδυ.

Το μήνυμα του Μακρόν δεν ήταν ζωντανό όπως συνήθως αλλά μαγνητοσκοπημένο λίγες ώρες νωρίτερα από το γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο μετά την ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου ανασχηματισμού. Αρκετοί σχολιαστές μιλούν για την ανάγκη του προέδρου να σηματοδοτήσει το τέλος μίας μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο με την αποκάλυψη του σκανδάλου Μπεναλά, το συνεργάτη του για θέματα ασφαλείας που επιτέθηκε άγρια σε διαδηλωτές την 1η Μαΐου στο Παρίσι.

Τέλος στην εσωστρέφεια

Ο ανασχηματισμός που ήρθε χθες με σχεδόν δύο εβδομάδες καθυστέρηση μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ήταν η ύστατη προσπάθεια του Μακρόν για να κλείσει η περίοδος κρίσης και εσωστρέφειας που συνοδεύτηκε και με πολύ χαμηλά ποσοστά δικά του και της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις.  

Τέσσερις μήνες κρίσης που καλλιέργησαν ένα κλίμα αμφιβολίας στους πολίτες για το κατά πόσο ο Μακρόν έχει τελικά την ικανότητα να ασκήσει την πολιτική για την οποία εκλέχτηκε το 2017. Γιαυτό και η διαβεβαίωση του εχθές ότι “σήμερα δεν υπάρχει καμία οπισθοχώρηση και καμία αλλαγή στην πολιτική μας πορεία”. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τον τελευταίο καιρό η πολιτική του θα μπορούσε να είχε γίνει πιο κατανοητή από τους Γάλλους, κάτι που προφανώς αναγνωρίζει ότι δεν συνέβη.  

Προχωράμε τις βαθιές αλλαγές

Επιλέγοντας να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες μέσω διαγγέλματος ο Μακρόν υπογράμμισε “την άμεση επαφή” που έχει μαζί τους και την οποία επιθυμεί “να διατηρήσει τον επόμενο καιρό”. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στους πολιτικούς του αντιπάλους καλώντας τους πολίτες να θυμηθούν “πόσοι μας έλεγαν ότι αυτό που κάνουμε είναι αδύνατο πριν ένα μόλις χρόνο” ενώ δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά ότι “τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε στις βαθιές αλλαγές” που έχουν εξαγγελθεί.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα