back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit: “Αγκάθι” τα σύνορα με την Ιρλανδία

Διαβάστε επίσης

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ζητά να παραταθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να προσφέρει παράταση ενός έτους εάν αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως το γραφείο της Τερέζα Μέι απέκλεισε την παράταση της περιόδου παρόλο που κάποια μέλη της κυβέρνησης πίστευαν το αντίθετο.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε σήμερα ότι μια παράταση είναι κάτι που έχει συζητηθεί από τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά διότι «απλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που χρειάζεται».

Την παράταση κατά ένα έτος της περιόδου μετάβασης που θα ακολουθήσει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις προτείνει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσαν σήμερα στο AFP δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η σκέψη της παράτασης έχει ως στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες.

Δεν θα έβλαπτε την Ευρώπη αν επιτρεπόταν στη Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την εσωτερική αγορά πέραν μιας συμφωνημένης μεταβατικής ρύθμισης, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Classique, ότι οι Ευρωπαίοι δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το Brexit και ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Ωστόσο ο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι δεν αναμένει κατά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αργότερα σήμερα να συμφωνηθεί μια ημερομηνία για μια ειδική σύνοδο κορυφής για το Brexit στα μέσα Νοεμβρίου.

«Νομίζω ότι είναι πιο πιθανόν να προταθούν αυτές οι ημερομηνίες αλλά δεν θα υπάρξει μια δέσμευση σε μια νέα σύνοδο κορυφής εκτός κι αν υπάρξει κάποια ένδειξη από τις ομάδες διαπραγμάτευσης ότι υπάρχει κάτι για να εγκριθεί», δήλωσε ο Κόβενι σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Κόβενι δήλωσε επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί πως η ΕΕ είναι προθυμη να επιτρέψει περισσότερο χρόνο προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων

Τούσκ: “Γόρδιος δεσμός” η Ιρλανδία

Την άποψη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να δικαιολογεί “αισιοδοξία” για το Brexit είχε εκφράσει χθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες , ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Δυστυχώς η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα από το Μισέλ Μπαρνιέ και η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας” υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.

Ωστόσο, επισήμανε ότι θα ζητήσει από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, «συγκεκριμένες προτάσεις» προκειμένου να αρθεί το «αδιέξοδο». «Μόνο αυτές οι προτάσεις μπορούν να καθορίσουν αν μια συμφωνία είναι εφικτή», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ή απόρριψης της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ το βασικό «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευθχούν τα «σκληρά σύνορα”» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

«Μοιάζει με μια νέα εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς έναν δημιουργικό ηγέτη όπως αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας πως το αν θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο, εξαρτάται από τους αρχηγούς, ενώ η προϋπόθεση είναι να υπάρχει «η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία».

Συνοχή από τους υπουργούς της ζητά η Μέι

Τ. Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προέτρεψε τους υπουργούς της να παραμείνουν ενωμένοι για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι έκανε έκκληση για επίδειξη ενότητας, προκειμένου να φιμώσουν με αυτόν τον τρόπο εκείνους που την πιέζουν να επανεξετάσει τη στρατηγική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από το οριστικό διαζύγιο, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με αφορμή τον λεγόμενο “μηχανισμό ασφαλείας” για την Ιρλανδία, δηλαδή το σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ένα “σκληρό” σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια “λεπτομερής και εκτενής συζήτησε” για το θέμα των συνόρων. Όλοι οι υπουργοί απέρριψαν ομόφωνα μια συμφωνία που οδηγούσε σε “διαίρεση” του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η πρωθυπουργός είπε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αυτή είναι η φύση των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ένα Brexit που θα πληροί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και θα διατηρεί την ένωσή μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για αυτόν τον μηχανισμό ασφαλείας ενώ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της “συνόδου της πίτσας”, μιας συνάντησης όπου συμμετείχαν οκτώ μέλη της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Δευτέρα, για να συζητήσουν το Brexit και τη στρατηγική της πρωθυπουργού. Όταν ρωτήθηκε αν κάποιοι από αυτούς εξετάζουν την πιθανότητα να παραιτηθούν, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί πιο μακρά περίοδο μετάβασης, ώστε να μπορέσει να κλειστεί συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times.

Ο Φοξ εισηγείται το ΗΒ να παραμείνει σε φάση μετάβασης για «μερικούς μήνες επιπλέον», πέραν του τέλους του Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια πηγή που δεν κατονομάζει.

Στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι απευθύνονται τις τελευταίες ημέρες προτροπές να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο ώστε να ξεπεραστεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις γύρω από τους όρους του Brexit, προστίθεται στο δημοσίευμα.

πηγη ΑΠΕ- ΜΠΕ – Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα