back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Μέι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο για το Brexit μετά το 2020

Διαβάστε επίσης

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμπεραίνουν ότι, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν υπάρχει ακόμα επαρκής πρόοδος για να δικαιολογήσει τη σύγκληση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα επικυρώσει τους όρους του “διαζυγίου” μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ηγέτες των 27 χωρών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit, τον Μάρτιο του 2019, συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δείπνο εργασίας την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

“Η Μέι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο για το Brexit πέραν του 2020” αναφέρουν οι FT. Η Μέι δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες χθες στη διάρκεια της Συνόδου ότι προτίθεται να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε και πέραν του 2020, δηλαδή να δώσει “παράταση” στην μεταβατική περίοδο. Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή στους Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές που εκτιμούν ότι μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο θα έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να συνεχίσει να είναι “υποτελές κράτος” δεσμευμένο σε ευρωπαίκούς κανόνες αλλά χωρίς ψήφους ή εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ενα τέτοιο σενάριο επίσης θα περιλαμβάνει συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση κάτι που δεν θα επιτρέπει στη Βρετανία να πετύχει ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Στην παρέμβασή της χθες η Μέι είπε πως είναι “ανοικτή να συζητήσει” μια μεγαλύτερη σε διάρκεια μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αποκάλυψε μάλιστα ότι στη διάρκεια της συζήτησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στη δυνατότητα να παραταθεί η μεταβατική περίοδος από 21 έως 33 μήνες,

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ηγέτες «είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν και όταν οι διαπραγματευτές (της ΕΕ) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος. Προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Την πρόταση να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο είχε κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την προϋπόθεση τα δύο μέρη να έχουν πλησιάσει πολύ σε συμφωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας. Οι ηγέτες κάλεσαν τον Μπαρνιέ «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα