back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεραπευτική γκαλερί τέχνης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος

Διαβάστε επίσης

Οι νέοι του «ΚΕΘΕΑ Νόστος» στον Πειραιά και τα παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου Περάματος, σε μια συνεργασία έκπληξη, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπέρ της ζωής και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε μια περιοχή του Πειραιά που φημίζεται για τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και την πλούσια δράση ακροδεξιών στοιχείων.

Με μια εικαστική παρέμβαση στις εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν μεθαύριο Σάββατο, οι νέοι του ΚΕΘΕΑ Νόστος εμπνευσμένοι από παλιές δημιουργιες-ζωγραφιές παιδιών- που είχαν κατατεθεί στην πινακοθήκη του Πειραια- αποτύπωσαν στους εσωτερικους τοίχους του σχολείου ζωγραφιές- κάδρα με πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία.

Στον τοίχο του δεύτερου όροφου του σχολείου και στις τάξεις των μαθητών υπάρχουν ζωγραφιές με θέμα: «Είμαστε όλοι ίδιοι-έχουμε τα ίδια δικαιώματα στην ζωή». Ο υπεύθυνος του κέντρου κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ Νόστος, στον Πειραιά, Ανδρέας Κρεμμύδα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 δήλωσε : «οι εικαστικές παρεμβάσεις είναι έξ´ολοκλήρου αφιερωμένες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε μια προσπάθεια να περάσει αυτό το μήνυμα στα παιδιά, ειδικά όταν μιλάμε για μια περιοχή, το Πέραμα, όπου η δράση του ακροδεξιών στοιχείων είναι πλούσια».

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του σχολείου, που απαριθμεί συνολικά 320 μαθητές, οι εικαστικές παρεμβάσεις των νέων του ΚΕΘEΑ Νόστος είναι από ζωγραφιές-παρτιτούρες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από μαθητές του σχολείου με θέμα την ιδια την ζωή, την οικογένεια και το παιχνίδι.

Η δράση του ΚΕΘEΑ στο 1ο δημοτικό σχολείο ονομάστηκε «Πέρα(σ)μα στη Δημιουργία», θέλοντας με αυτό το τρόπο να καταδείξει ότι οι νέοι του ΚΕΘEA Νόστος μέσα από τος δημιουργίες τους στοχεύουν «σκαλι -σκαλί» στην κοινωνική ένταξη τους ενώ συνολικά η εικαστική αυτή παρέμβαση επιδιώκει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην τοπική κοινωνία.

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από 55 μέλη του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης και τη συνεργασία εικαστικών καλλιτεχνών και μελών της σχολικής κοινότητας. Η παρέμβαση που ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε μηνες ( τον Μάιο) αφορά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην πρόσοψη του κτιρίου, επιφάνειας 4.000 m2, δίνοντάς του νέα όψη, γεμίζοντας το με καλλιτεχνικά σχέδια και εικαστικές παραστάσεις.

«Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τη νέα εικόνα του σχολείου τους», τόνισε ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Μανωλάκος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.  «και αυτόν τον ενθουσιασμό τους, τον αποτυπώνουν σε κείμενα, ζωγραφιές και κάρτες που θα τα παραδώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες στο ΚΕΘεΑ Νόστος».

Ο Ηλίας και ο Μιχάλης που μετέχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘεΑ Νόστος και στην ομάδα που έκανε για πέντε μηνες τις εικαστικές παρεμβάσεις δήλωσαν υπερήφανοι για την δουλειά που έγινε στο σχολείο και που όλο αυτό το διάστημα ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι εικαστικές παρεμβασεις στο 1ο δημοτικό σχολείο Περαματος έγιναν με χρώματα του ΚΕΘΕΑ Νόστος που προέρχονται από ευγενικές χορηγίες.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα