back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η βιώσιμη διαχείριση των δασών, η καταπολέμηση της απερήμωσης, η ανάσχεση και η αντιστροφή της υποβάθμισης του εδάφους καθώς και η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας περιλαμβάνονται στον 15ο Στόχο του ΟΗΕ που αφορά στη “Δράση για τη Στεριά”.

Στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί», με τις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, μίλησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη:

«Αυτή η ατζέντα και οι 17 στόχοι του ΟΗΕ συνδέονται και με τους στόχους της βιοποικιλότητας έμμεσα ή άμεσα στους οποίους με ορίζοντα το 2020 υπήρξε η υποχρέωση να έχουμε το 17% της χέρσου και το 10% των ωκεανών και των θαλασσών σε καθεστώς προστατευόμενων περιοχών. Αυτό τον στόχο ως χώρα τον έχουμε υπερκαλύψει και στις δυο ενότητες. Στην χέρσο έχουμε περίπου 27% και στην θάλασσα 19%».

Οι δασικές πυρκαγιές και η αποψίλωση είναι μεταξύ άλλων οι βασικοί κίνδυνοι για τα δάση, υπογράμμισε μιλώντας στην ίδια εκπομπή η δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, εθνική εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευαγγελία Τσάρτσου:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Σεπτέμβριο του 2017 η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε ότι από το καλοκαίρι του 2017, 1.1εκ εκτάρια δάσους καταστραφήκαν. Από το 2015 εφαρμόζεται πλέον η ευρωπαϊκή δασική επιτροπή, με 2 κεντρικούς στόχους. Ο ένας είναι ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να σταματήσει η καταστροφή των δασών και μέχρι το 2020 να μειωθεί στο 50% η απώλεια των τροπικών δασών. Η μεγαλύτερη απειλή για τα δάση μας είναι οι δασικές πυρκαγιές. Η έκταση που ανέφερα (1.1εκ εκτάρια) είναι όσο είναι το εμβαδόν της Κύπρου. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία αλλά είχαμε και σε χώρες που δεν είχαμε ποτέ όπως η Σουηδία και άλλες βόρειες χώρες. Η περίοδος των πυρκαγιών που ήταν κάποτε από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο έχει επεκταθεί και μπορούμε να έχουμε και δασικές πυρκαγιές των Οκτώβριο. Το 2017 ξοδέψαμε 10εκ ευρώ πανευρωπαϊκά για την καταστροφή που έγινε σε δάση, μπορούμε να ξοδέψουμε όμως πολύ λιγότερα χρήματα για την πρόληψη».

Την αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διάσωση των δασών και της βιοποικιλότητας, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Ελληνικού Γραφείου Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης:

«Έχουμε μεγάλα κομμάτια αγροτικής γης τα οποία υποβαθμίζονται. Υποβαθμίζονται από λάθος καλλιέργειες, λάθος αγροτικές τεχνικές επιλογές και από λάθος ύδρευση. Αυτά τα πράγματα, εφόσον δεσμευόμαστε ως χώρα θα πρέπει να έχουν αλλάξει ως το 2020. Μόνο αν το θελήσουμε πολύ, μόνο αν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που δε θα αλλάξει κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός σε ανασχηματισμό ή σε αλλαγή κυβέρνησης, μόνο τότε μπορούμε να προλάβουμε το στόχο.

Το 87% του νερού στη χώρα μας χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αν δεν τολμήσει κάποιος να σπάσει αυγά και να πει “Όχι”, δεν είναι τζάμπα οι γεωτρήσεις, δεν είναι τζάμπα το νερό, δεν κάνει ο καθένας όπου θέλει. Κοστίζει σε όλη την κοινωνία το να κατεβαίνει υδροφόρος ορίζοντας, να γίνονται οι παλίρροιες των υδάτων. Όταν δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση γιατί φοβόμαστε ότι θα δυσαρεστήσουμε κάποιους εκλογικούς πελάτες, κάποιας πελατείας περιφέρειας ή τοπικής αυτοδιοίκησης ή κεντρικής πολιτείας, προφανώς το στόχο δεν θα τον πετύχουμε ποτέ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα