back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νάσος Ηλιόπουλος: “Είναι ένας επεκτατικός προυπολογισμός χωρίς περικοπές,αλλά με ακύρωση μέτρων και προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς για τη κρατική λειτουργία”

Διαβάστε επίσης

Αθήνα, 2018/10/22

Επεκτατικό χαρακτήρισε τον προυπολογισμό του 2019, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο. Σημείωσε ότι δεν θα περιλαμβάνει περικοπές, αλλά ακύρωση μέτρων και προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του κράτους. Ο κ Ηλιόπουλος έκανε λόγο για επούλωση πληγών και χαρακτήρισε κρίσιμο να περάσει ως έχει ο προυπολογισμός, χωρίς περικοπές συντάξεων.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ   

Νάσος Ηλιόπουλος: “Δεν θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί, ότι όντως υπήρξε μία κατάσταση κρίσης, τις προηγούμενες μέρες. Νομίζω όμως ότι είναι μια πολύ πιο διαχειρίσιμη κατάσταση , σε σύγκριση με άλλες στα τελευταία τριάμισι χρόνια.” 

Βασ. Πάικος: Δεν είμαι βέβαιος.  Αυτή η κατάσταση είναι ίσως η δυσκολότερη , εκτός βεβαίως από το 2015. Παραίτηση κορυφαίου υπουργού, σε κρίση η συγκυβέρνηση , η συνεργασία…Όλα αυτά δεν τα είχαμε ως τώρα.  

 Νάσος Ηλιόπουλος:  “Έχετε δίκιο. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει στο κοινωνικό κομμάτι και στο οικονομικό, πολύ καλύτερη κατάσταση, η οποία νομίζω ότι θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τελικό καλώς έχειν στον πρώτο προϋπολογισμό μετά το τέλος του προγράμματος, που όχι μόνο ακυρώνει περικοπές και ψηφισμένα μέτρα, αλλά είναι ένας επεκτατικός προϋπολογισμός , είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος περιλαμβάνει προσλήψεις , σημαντικές προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση και δίνει δυνατότητα αντιστροφής μιας πορείας δύσκολης και κλεισίματος πληγών, νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας εκεί είναι που θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον των πολιτικών δυνάμεων.”  

              ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 

Βασ. Πάικος: “Ναι αλλά, υπάρχει και θέμα εικόνας της κυβέρνησης, η οποία μουντζουρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως και να το κάνουμε. Ηθελα την προσωπική σας γνώμη. Δεν αισθάνεστε ότι η  η κυβερνητική συνεργασία εξάντλησε πλέον τον ωφέλιμο βίο της; Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ  -ΑΝΕΛ.

 Νάσος Ηλιόπουλος: “Νομίζω ότι δεν έχει εξαντληθεί. Διότι υπάρχει ένα κομμάτι ενός κύκλου που δεν έχει κλείσει ακόμα, δηλαδή να νομοθετηθεί το σύνολο των θετικών πρωτοβουλιών που έχουν αναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη τελευταία ΔΕΘ. Είτε μιλάμε για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, είτε για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά νομίζω ότι είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι. Από εκεί και πέρα, για να αποτυπώσουμε την κατάσταση, στην πολιτική υπάρχουν και αστάθμητα γεγονότα που αναδιατάσσουν πεδία, συμμαχίες, οριοθετήσεις πολιτικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις για το Μακεδονικό είναι κάτι που δεν προκαλεί ζητήματα μόνον εντός της κυβερνητικής συμμαχίας. Είναι μια εξέλιξη η οποία προκαλεί μια καινούρια στοίχιση και πόλωση ανάμεσα στο τι σημαίνει προοδευτικό και συντηρητικό/” 

 Βασ. Πάικος: Πείτε μου ,δεν βρίσκεστε διαρκώς ,ως κυβέρνηση, σε έναν εκνευρισμό, περιμένοντας να δείτε τι θα κάνει την επόμενη μέρα ο Καμμένος;  

 Νάσος Ηλιόπουλος: “ Εκτιμώ ότι εκτονώθηκε με έναν τρόπο η κρίση τις προηγούμενες μέρες. Είναι κατανοητό και σε ένα βαθμό απολύτως δικαιολογημένο γιατί από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του Μακεδονικού δεν ήταν κομμάτι στον πυρήνα της συνεργασίας των δύο κομμάτων.”  

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΒΟΥΛΗ 

Βασ. Πάικος: Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει δυνατότητα αναζήτηση άλλης πλειοψηφίας από την παρούσα βουλή, άλλης συμπολιτευτικής πλειοψηφίας εάν κάτι στραβώσει… 

 Νάσος Ηλιόπουλος: “Εκτιμώ ότι το ζήτημα της διαμόρφωσης πλειοψηφιών και συμμαχιών θα είναι στο εξής οργανικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Η περίοδος με κόμματα του 45% έχει παρέλθει ,όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαικά. Στην Ευρώπη υπάρχουν κινήσεις μιας προοδευτικής συμμαχίας ανάμεσα στους Πράσινους, ένα κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας, την Αριστερά, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι δυνάμεις που θα μπορούσαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία επιμένουν σε μια σκληρή αντι-Σύριζα λογική, χωρίς αυτοκριτική για τα δικά τους πεπραγμένα.”  

 Βασ. Πάικος: Βλέπετε τη δυνατότητα αυτή στο πλαίσιο των αναδιατάξεων που λέτε; 

Νάσος Ηλιόπουλος: “Δεν θα μπορούσε κανείς να το αποκλείσει,αλλά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα.”  

                           *ΓΙΑ ΤΟΝ 13 ο ΜΙΣΘΟ 

Βασ. Πάικος: Έχετε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ή το ΥΠΟΙΚ ή το δικό σας, επεξεργάζονται ή έχουν στο μυαλό τους μια ιστορία με το 13ο μισθό και την αντίστοιχη σύνταξη; Σε μόνιμη βάση, όχι επιδοματική. 

Νάσος Ηλιόπουλος:Η κρίσιμη μάχη είναι η μάχη να περάσει χωρίς καμιά παρέμβαση ο προϋπολογισμός. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου για τον προϋπολογισμό, διότι είμαστε ένα βήμα πριν το τελικό καλώς έχειν. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και ένα κομμάτι μέτρων επιθετικής επέκτασης. Σε μια οικονομία όπως η ελληνική και στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία βγαίνει από τη δύσκολη περίοδο, τα βήματα οφείλουν να είναι προσεκτικά. Οι όποιες κινήσεις , χωρίς να είναι απολύτως μετρημένες δημοσιονομικά, θα ήταν κακή πρακτική. Εκτιμώ ότι η θετική εξέλιξη των οικονομικών δίνει επιπλέον χώρο, αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν προσεκτικά.” 

Βασ. Πάικος: Από ό,τι καταλαβαίνω, είναι κάτι που στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι στους σχεδιασμούς σας. 

 Νάσος Ηλιόπουλος: “Σε αυτό θα συμφωνήσω. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι έχουν γίνει σκληρές αδικίες κατά την προηγούμενη περίοδο και οι πληγές πρέπει να επουλωθούν. Το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης, το δίχτυ προστασίας της θα είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία θα μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα