back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ στον Αθήνα 9.84: Οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι αναγκαίες – Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι αναγκαίες, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσθετο μέτρο στις συντάξεις. Και δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο. Υπάρχουν δύο λόγοι για να κάνεις μία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξήγησε:

«Ο πρώτος για να εξοικονομήσεις χρήματα, η λιτότητα. Ο άλλος για να βελτιώσεις τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο πρώτος λόγος δεν υφίσταται κατά την άποψή μου γιατί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των περικοπών δεν θα είναι δομικό, ενώ οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνονται. Άρα δε χρειάζεται να προχωρήσεις σε περικοπές για να εξοικονομήσεις χρήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο ερώτημα αν βελτιώνεται το συνταξιοδοτικό σύστημα, η απάντηση είναι όχι. Γιατί αφορά τους πλέον ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα για χρόνια. Για αυτό το λόγο λέω ότι οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο εδώ. Δεν είναι διαρθρωτικό ζήτημα και δεν υπάρχει άμεση δημοσιονομική ανάγκη να το εφαρμόσεις».

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε στην αναγκαιότητα προσήλωσης της χώρας σε μεταρρυθμίσεις.

«Αλλά από την άλλη πλευρά, ο κόσμος έξω μπορεί να ανησυχήσει και να πει «η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει προσκολλημένη στις μεταρρυθμίσεις». Αυτό που θε έλεγα λοιπόν είναι ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει ότι σε έναν αριθμό άλλων θεμάτων προχωρά μπροστά, αυτό θα δείξει προς τα έξω ότι η σκέψη στην Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και η χώρα βλέπει μπροστά» είπε.

Βολές κατά Βαρουφάκη

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι, πλέον σήμερα το κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εντελώς διαφορετικό από την εποχή του 2015, όταν ο Έλληνας τότε υπουργός δεν έδειχνε κανένα σεβασμό στους ομολόγους του στο Eurogroup.

«Ερχόταν για να μας πει ότι ήμασταν όλοι ανόητοι, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κάτω από την οποία δεν μπορούσαμε να σημειώσουμε καμία πρόοδο και προκαλώντας μεγάλη και αχρείαστη ζημιά στην ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup θα βρεθεί στην Ελλάδα  σήμερα για να παρουσιάσει το βιβλίο του για την κρίση στην Ευρώπη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Γιάννη Παπαγεωργίου, θα μεταδοθεί το ερχόμενο Σάββατο στην εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα