back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έσση: μπρα-ντε-φερ Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών για την δεύτερη θέση

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Έσση, επιβεβαιώνεται ότι όλο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην δεύτερη θέση, δεδομένης της ανοδικής πορείας των Πρασίνων: σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας “Bild”, το κόμμα, που στο εν λόγω κρατίδιο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), σκαρφάλωσε επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβριου, συγκεντρώνοντας 21% και κατακτώντας τη δεύτερη θέση μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι χάνουν τρεις μονάδες.

Όσες ακριβώς χάνει και ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης, Φόλκερ Μπούφιερ, τον οποίο εξακολουθεί να στηρίζει το 26% των ερωτηθέντων. Τέταρτη δύναμη φαίνεται ότι θα αναδειχθεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) η οποία παγιώνει τη θέση της στο 13% και θα εισέλθει σε ένα ακόμη τοπικό κοινοβούλιο, ενώ ακολουθούν η Αριστερά με 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%.

Σενάρια για συγκρότηση συνασπισμού

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση της Έσσης είναι αδύνατον να είναι δικομματική. Ο νυν μαυροπράσινος συνασπισμός δεν ξεπερνά το 47%. Το ίδιο ισχύει και για έναν δυνάμει μαυροκόκκινο συνασπισμό -Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Τα πιθανά σενάρια για τρικομματική κυβέρνηση είναι τρία, δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την AfD και ότι η συνεργασία CDU και Αριστεράς είναι απίθανη: συνασπισμός τύπου Τζαμάικα -Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο λεγόμενος μαυρο-κοκκινο-κίτρινος συνασπισμός -Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων– ή ο κοκκινο-πρασινο-κόκκινος συνασπισμός -SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Πράσινος πρωθυπουργός;

Εάν βέβαια προκριθεί τελικά το τρίτο σενάριο και στο μπρα-ντε-φερ για την δεύτερη θέση νικητές αναδειχθούν οι Πράσινοι, τότε αυτή θα είναι η παράταξη από την οποία θα προκύψει ο πρωθυπουργός του κρατιδίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αναλάβει την πρωθυπουργία το υψηλόβαθμο στέλεχος του SPD, Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, αλλά ο υποψήφιος των Πρασίνων, Ταρέκ Αλ-Βαζίρ, ο οποίος μετά τον Βίνφριντ Κρέτσμαν θα είναι ο δεύτερος υποψήφιος του κόμματος που θα εκλεγεί πρωθυπουργός κρατιδίου στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλ-Βαζίρ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Έσση.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα