back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα σταματήσει η Γαλλία την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία;

Διαβάστε επίσης

Κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο ναυτικό σαλόνι Euronaval, ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει και να δεσμευτεί σε ερωτήσεις σχετικές με μία πιθανή διακοπή πωλήσεων όπλων της Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία.

“Δεν καθορίζουν τα μέσα την ατζέντα μου”

Όλα ξεκίνησαν από την πρόσκληση της Γερμανίας σε όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους να σταματήσουν να πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία μετά την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η Γαλλία επισήμως είχε αποφύγει μέχρι τώρα να πάρει θέση, μέχρι που οι δημοσιογράφοι έθεσαν εχθές το ερώτημα στον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν.

“Η ατζέντα μου δεν καθορίζεται από τα μέσα, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Τώρα ασχολούμαι με άλλο ζήτημα και δεν έχει καμία σχέση αυτό που με ρωτάτε με αυτό που κάνουμε τώρα. Καμία απολύτως. Άρα δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι”, απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους από το ναυτικό σαλόνι όπου βρέθηκε εχθές.

“Επειδή κάποιος ηγέτης λέει κάτι, δεν χρειάζεται κάθε φορά να απαντώ. Γιαυτό λοιπόν και δεν θα σας απαντήσω”, επέμεινε ο Μακρόν όταν οι δημοσιογράφοι επανήλθαν με διευκρινιστικές ερωτήσεις. Από την πλευρά της, ο υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, όταν ρωτήθηκε σχετικά είχε ότι “η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να γίνει η έρευνα και να είναι σωστά”.

Άλλες χώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η αναστολή πωλήσεων όπλων στην Σαουδική Αραβία θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο κακό στην οικονομία των ΗΠΑ, παρά της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας. Την επόμενη μέρα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στο εξής να πωλούνται όπλα στο Ριάντ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα