back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βερολίνο, Βιέννη και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν παύση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία

Διαβάστε επίσης

Άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Κασόγκι ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν.

H καγκελάριος φυσικά καταδίκασε “με τον αυστηρότερο τρόπο”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την δολοφονία του δημοσιογράφου και ζήτησε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και να δοθεί μία “γρήγορη, διαφανής και αξιόπιστη εξήγηση” για τον θάνατό του.

Υπέρ της παύσης εξαγωγών Βερολίνο, Βιέννη και ΕΚ

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι “η Γερμανία, δεδομένων των εξελίξεων, είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα μαζί με τους διεθνείς εταίρους της”.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, η χώρα της οποίας αυτό το εξάμηνο έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα die Welt ότι η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι “είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του τρόμου” και ότι η ΕΕ εν συνόλω θα πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, αίτημα που πριν από λίγες ημέρες είχε διατυπωθεί και από το Βερολίνο, δια στόματος Μέρκελ και Χάικο Μάας, του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, και χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε άλλο μήκος κύματος η Μαδρίτη

Δεν φαίνεται να συμμερίζονται όμως όλα τα κράτη-μέλη αυτή την άποψη. Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τεχνηέντως απέκλεισε ουσιαστικά αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι “πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ισπανίας”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα