Σε εξέλιξη βρίσκεται το ενημερωτικό φεστιβάλ Erasmus+ Village, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στην Τεχνόπολη (Δεξαμενές Καθαρισμού – Δ 10 και Αεριοφυλάκιο 2 – Δ4) για άτομα μέχρι 30 ετών. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Σάββατο στις 12 και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή οι πόρτες του ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 9 το βράδυ.
Τα προγράμματα Erasmus, τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές από όλον τον κόσμο να βρεθούν σε ξένες χώρες για ένα φοιτητικό εξάμηνο (Εαρινό ή Χειμερινό), είναι λίγο-πολύ γνωστά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα αυτή. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν, ότι καθημερινά γίνονται δράσεις -από ανταλλαγές φοιτητών, μέχρι παρουσιάσεις, ομιλίες, κοινωνικό έργο- μέσω του προγράμματος Erasmus +Νεολαία, στον ευρωπαϊκό χώρο;
Την ευκαιρία, λοιπόν, να ενημερωθεί ο κόσμος γύρω από τις δυνατότητες που παρέχει το Erasmus + σε νέους μέχρι 30 ετών δίνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, μέσω του διήμερου φεστιβάλ “Erasmus+ Village”.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα παρουσιάσεις διαφόρων φορέων ή οργανισμών, οι οποίοι δουλεύουν με ή για τους νέους, μικρά εργαστήρια (Workshops), ομιλίες, συζητήσεις με τους επισκέπτες, με σκοπό να γίνει γνωστό στον κόσμο το Erasmus+, του οποίου οι δυνατότητες στην Ελλάδα, ακόμα, δεν είναι τόσο διαδεδομένες.
Τι είναι το Erasmus+
Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων στην Ευρώπη, και μέσω του οποίου φοιτητές -και μη- έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία, να παρακολουθήσουν σεμινάρια, να συμμετάσχουν σε workshops -εργαστήρια- και γενικότερα να αποκτήσουν εμπειρίες μέσω της παραμονής τους για ένα διάστημα στο εξωτερικό.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης, επικοινωνίας και συμβουλευτικής του Erasmus+ Τομέας Νεολαίας, Αλεξία Παλαιστή, “το Erasmus+ είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα ομπρέλα. Αφορά στη νεολαία σχεδόν αποκλειστικά και στους youth workers -άτομα που δουλεύουν με και για τη νεολαία- ένα επάγγελμα το οποίο στην Ελλάδα δεν είναι αναγνωρισμένο”.
“Το Erasmus+”, συνεχίζει, “έχει κάποιες υποκατηγορίες, μια από τις οποίες είναι η “εκπαίδευση και κατάρτιση” η οποία έχει να κάνει με την τυπική μάθηση -καθηγητές παιδιά, θρανία. Η κατεύθυνση youth έχει να κάνει με τη μη τυπική μάθηση και ο κόσμος πρέπει να μάθει τι είναι η μη τυπική μάθηση γιατί έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική. Έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μάθει πράγματα ένας νέος, να αποκτήσει προσόντα”.
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
Ένα νεοσύστατο πρόγραμμα που ενεργοποιείται, και για το οποίο μπορεί να ενημερωθεί κανείς και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ Erasmus+ Village, είναι το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”, στο συντονισμό του οποίου βρίσκεται η Εύη Κουτσοσπύρου, η οποία είναι και συντονίστρια της εθνικής μονάδας συντονισμού του Erasmus + στο κομμάτι της νεολαίας.
Όπως εξήγησε στον Αθήνα 984, το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” προσφέρει αλληλεγγύη και κοινωνική ένταξη, δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα για εθελοντισμό, θέσεις εργασίας και πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και δράσεις νέων μέσα από ομάδες στην τοπική τους κοινωνία.
“Η λογική είναι τι κάνουν οι νέοι για να μπορούν να ενεργοποιηθούν ως ενεργοί πολίτες, να παίξουν ρόλο στην κοινωνία τους” είπε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ήδη έχει περάσει από το πρώτο “κύμα” καταθέσεων αιτήσεων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο.
Ο Ορφέας AMKE
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα έχει κανείς τη δυνατότητα να συνομιλήσει με αρκετούς φορείς. Ένας εξ αυτών είναι ο “Ορφέας AMKΕ”, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πληροφόρηση των νέων σε συνεργαζόμενους δήμους, ενώ οι εθελοντές του δραστηριοποιούνται γύρω από θέματα της τοπικής κοινωνίας και των δήμων. Μια δράση του, όπως αναφέρει η υπεύθυνη του φορέα, Εύα Νάμουρ, είναι η συλλογή και το πακετάρισμα πραγμάτων για τους πρόσφυγες, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φορέα, εκτός από το γεγονός ότι οι δράσεις του είναι πολλές και αφορούν σε ποικίλα θέματα, είναι τ’ ότι οι εθελοντές δεν είναι μόνο Έλληνες, αλλά και ξένοι. Για παράδειγμα, η Lucia από την Ιταλία, ασχολείται με ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, ενώ ο Fabio από τη Γερμανία δουλεύει στα γραφεία του φορέα και συγκεκριμένα για θέματα της τοπικής κοινωνία, ανταλλαγές νέων και θεματικές δραστηριότητες σε σχολεία.