back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

`Εσση: Απώλειες 10 μονάδων για CDU και SPD, οι Πράσινοι διεκδικούν την δεύτερη θέση, AfD εντός βουλής

Διαβάστε επίσης

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν για τις εκλογές στην Έσση, με τα exit poll να δείχνουν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να κινούνται στο 27-28%, σημειώνοντας πτώση 10-11 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013. Τεράστια η πτώση και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 20% (μείον 10%), οι οποίοι δεν αποκλείεται να χάσουν οριακά τη δεύτερη θέση από τους Πράσινους, που ενισχύονται κατά τουλάχιστον εννέα ποσοστιαίες μονάδες και φτάνουν και αυτοί γύρω στο 20%.

Σε ανοδική πορεία και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία που θα κινηθεί στο 12-13% (στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει μόλις 4,1%) και πλέον εκπροσωπείται και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως φυσικά και στο ομοσπονδιακό. Στο κοινοβούλιο του Βίζμπαντεν θα εισέλθουν οι Φιλελεύθεροι με 7% και η Αριστερά με 6,5%.

Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί

Φαίνεται ότι η συγκρότηση δικομματικού συνασπισμού, όπως ο νυν κυβερνών Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων ή ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα είναι δύσκολη.

Οι τρικομματικοί συνασπισμοί που μπορούν να συγκροτηθούν είναι τέσσερις, δύο με τη συμμετοχή της CDU, τύπου Τζαμάικα (με Πράσινους και Φιλελευθέρους) ή ο μαυρο-κοκκινο-κίτρινος (με SPD και Φιλελευθέρους), και δύο χωρίς την CDU, ο λεγόμενος συνασπισμός Φωτεινός Σηματοδότης -Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων– και ο κοκκινο-πρασινο-κόκκινος -SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Εάν προκριθεί ένα από τα δύο τελευταία σενάρια η πρωθυπουργία θα φύγει από τα χέρια του Φόλκερ Μπουφιέ, και θα περάσει ή στον σοσιαλδημοκράτη Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, ή στον Πράσινο, Ταρέκ Αλ-Βαζίρ, που θα είναι και ο δεύτερος Πράσινος στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας που θα αναδειχθεί πρωθυπουργός κρατιδίου.

Για όλα φταίει ο μεγάλος συνασπισμός 

Τόσο η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, γ.γ. της CDU, όσο και η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής  του SPD, απέδωσαν τα αποτελέσματα στην Έσση στις κακές επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού, ενώ η Νάλες τόνισε ότι το κόμμα της δεν πρέπει να αφήσει τη μοίρα του στα χέρια των κυβερνητικών του εταίρων, αλλά να αποσαφηνίσει τη θέση του στα σημαντικά ζητήματα. Τέλος, υπενθυμίζοντας ότι στο μέσον της κοινοβουλευτικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2019) προβλέπεται από την κυβερνητική συμφωνία εκ νέου αξιολόγηση του μεγάλου συνασπισμού για συνέχισή του ή μη, η Νάλες δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στο προεδρείο του SPD έναν νέο οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα κριθεί εάν η συγκυβέρνηση με την Χριστιανική Ένωση είναι βιώσιμη. Αυτή η εκ νέου αξιολόγηση συμπεριλήφθηκε στην συμφωνία έπειτα από πιέσεις των Σοσιαλδημοκρατών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για συγκρότηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα