back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Υποσχέσεις Τσίπρα για συντάξεις και μέτρα ελάφρυνσης

Διαβάστε επίσης

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ενέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ.
Προανήγγειλε ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση». «Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, δίνοντας μια ψευδή εικόνα στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να ομολογήσουν ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» συμπλήρωσε.

Αναθεώρηση του Συντάγματος
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η «σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχει ως αποκλειστικό θέμα την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος» και συνέχισε: «Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα και η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται, ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, δηλαδή μετά τις 21 του Αυγούστου».
«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Προτείνουμε την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας», ανέφερε.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

ΝΔ: «Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε.

Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.

Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει.

Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται.

Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».

Καραγκούνης: Να κριθούν αναθεωρητέες οι εισηγήσεις της αντιπολίτευσης

Ως προυπόθεση για να μπει η ΝΔ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, έθεσε την αποδοχή από πλευράς του Πρωθυπουργού, να κριθούν αναθεωρητέες οι εισηγήσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής τομεάρχης δικαιοσύνης, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη στάση των 2. Ο κύριος Καραγκούνης χρέωσε πολιτική σκοπιμότητα στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από τη μια υβρίζει, απειλεί και συκοφαντεί για να πλήξει τη ΝΔ, και από την άλλη ζητά συναίνεση για την αναθεώρηση “ Δεν μπορεί να συζητάμε μόνο τα άρθρα της Κυβέρνησης και να μην συζητήσουμε για παράδειγμα το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ακόμα και αφρικανικές χώρες έχουν. Η ΝΔ προτείνει μια έντιμη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι το κλίμα που διαμορφώνει η Κυβέρνηση, δεν βοηθάει”.
Ο κύριος Καραγκούνης απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού απέναντι στη ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είπε πως ήδη χάθηκε πολύς χρόνος, δεν μπορεί η συνταγματική αναθεώρηση να γίνεται για μικροκομματικούς σκοπούς, και πρόσθεσε πως αν δεν θέλει ο κύριος Τσίπρας να προχωρήσουμε σε τολμηρή αναθεώρηση, δεν πειράζει, θα υπάρξουν πλειοψηφίες στην επόμενη Βουλή. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ΝΔ μίλησε καθαρά, είναι στο χέρι του κυρίου Τσίπρα να αποδείξει ότι όντως επιθυμεί μια τολμηρή και σε προοδευτική κατεύθυνση αναθεώρηση ή αν την αντιμετωπίζει επικοινωνιακά. Αν χαθεί η ευκαιρία θα είναι εξαιτίας του», κατέληξε ο κ. Καραγούνης.

Γεννηματά: Όχι επικοινωνιακά παιχνίδια με τη συνταγματική αναθεώρηση

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Τσίπρας τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό.Έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την αναγκαιότητά της. Θα προσέλθουμε στην Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο».

Λοβέρδος: Επιτέλους…
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι “επιτέλους φέρνουν την Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή αφού την περιέφεραν σε όλες τις ρούγες και τα καφενεία της χώρας υποτίθεται για να κάνουν λαϊκό διάλογο».

Το ΠΟΤΑΜΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει

Το ΠΟΤΑΜΙ για του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση «Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Από την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσιάζει η τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Τη στιγμή που δεκάδες ιδιωτικά ιδρύματα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες παιδιά φεύγουν για άλλες χώρες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στρουθοκαμηλίζει. Το Ποτάμι έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία προβλέπει μεταξύ άλλων: Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης αλλά να μην ανατρέπονται και οι πολιτειακές ισορροπίες με απευθείας εκλογή του. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Η χώρα δεν πρέπει να χάσει κι άλλο χρόνο.

Ένωση Κεντρώων: Η βιασύνη Τσίπρα να εξαγγείλει φιλολαϊκά μέτρα φανερώνει ότι οι εκλογές είναι κοντά

«Η βιασύνη του κ. Τσίπρα να εξαγγείλει φιλολαϊκά μέτρα φανερώνει ότι αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται, οι εκλογές είναι πολύ κοντά και θα γίνουν με την έναρξη του νέου έτους», εκτιμά η Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της «για τις περικοπές των συντάξεων».

«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκαν να εξαγγείλουν ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις» σημειώνει η ΕΚ προσθέτοντας πως «πρώτα βέβαια αυτοί οι ίδιοι είχαν ψηφίσει τις περικοπές των συντάξεων από 01 Ιανουαρίου του 2019». Κάνει λόγο για κωμικό θέμα, «αφού οι ξένοι ακόμη έχουν την κυβέρνηση στο “περίμενε ” και διαρρέουν μάλιστα πληροφορίες, ότι για να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις, πρέπει να ακυρωθούν όλα τα αντίμετρα και όλες οι δήθεν εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα