back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Σαρκοζί ζητά από τους Γάλλους να δώσουν χρόνο στον Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, δίνει ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στην πολυσέλιδη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Le Point που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία, ο Σαρκοζί εμφανίζεται αισιόδοξος ενώ δεν κρύβει τα καλά το λόγια για τον Μακρόν.

“Ξέρω καλά πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιούνται όλες οι προσδοκίες που γεννούν οι εκλογές”, σημειώνει ο Σαρκοζί οποίος αναφερόμενος στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητάει από τους Γάλλους “να του δώσουν χρόνο”. “Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν στις επόμενες εκλογές”, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί “το καλύτερο για την χώρα”.

Η εξουσία είναι ναρκωτικό

Δεν διστάζει όμως ωστόσο να επισημάνει ότι η εξουσία είναι επικίνδυνη και “μπορεί να γίνει ναρκωτικό”, εννοώντας ότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει εξάρτηση από αυτήν. Μιλώντας για τον εαυτό του ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι γνώριζε εξαρχής ότι η εξουσία είναι μία παρένθεση και δεν ανήκει σε κανέναν γιαυτό και διαβεβαιώνει ότι δεν την έχει ανάγκη για να ζήσει.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική και να παραδεχτεί ότι έχει διαπράξει λάθη καθώς “υπήρχαν πράγματα που θα έκανε διαφορετικά” αλλά επιμένοντας ότι “δεν μετανιώνει για τίποτα”.

Δεν υπάρχει πλέον μία Ευρώπη

“Σήμερα θα έλεγα ότι δεν υπάρχει πλέον μία Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον τρεις”, δηλώνει ο Σαρκοζί ξεχωρίζοντας την Ευρώπη του ευρώ, την Ευρώπη της αγοράς ή την Ένωση των 28 χωρών – μελών και την Ευρώπη της Σένγκεν. “Θα μπορούσαμε μάλιστα να προσθέσουμε και την Ευρώπη της άμυνας”, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί, οι στρατηγικές και οι πολιτικές πρέπει να αντιστοιχούν σε όλες αυτές τις εκδοχές.

Ισραήλ – Παλαιστίνη

“Για εμένα η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, ξεκαθαρίζει τονίζοντας ότι το Ισραήλ “είναι ένα τεράστιο πολιτικό γεγονός για τον 20ο αιώνα, ένα γεγονός που αφορά κυρίως τους Ευρωπαίους, αφού ήταν στην Ευρώπη που σκοτώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια Εβραίοι”. Παράλληλα, χαρακτηρίζει “άστοχη” την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του κράτους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα