back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υεμένη: διαπραγματεύσεις ΟΗΕ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών και των εχθροπραξιών στην Υεμένη, ζήτησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας πως πρέπει να αρχίσουν τον επόμενο μήνα διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, «στη Σουηδία», συνέχισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ή το ποιος θα τις οργανώσει.
Ο Γκρίφιθς επιδίωξε να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον Σεπτέμβριο, αλλά οι σιίτες αντάρτες Χούθι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Η πρωτοβουλία κατέρρευσε.

Σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο που μετέφερε ένα πρώτο φορτίο προϊόντων πετρελαίου αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων έφτασε τη Δευτέρα στο λιμάνι του Άντεν για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Υεμένη και να στηρίξει την οικονομία της χώρας που σπαράσσεται από τον πόλεμο, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Αυτή η βοήθεια, που έχει στόχο να περιοριστούν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν παραλύσει τη χώρα, είναι η πιο πρόσφατη που έχει προσφέρει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, με την ύφεση να εμποδίζει τους πολίτες να προμηθεύονται ακόμη και τα βασικά προϊόντα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο ζητεί να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τους σιίτες αντάρτες Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως και τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ σε κατοικημένες περιοχές της Υεμένης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προέτρεψε τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε 30 ημέρες». «Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, οι Χούθι θα πρέπει να υποχωρήσουν από την περιοχή των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία και «κατόπιν» να υπάρξει «διακοπή των βομβαρδισμών» από την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Μάτις.
Είναι πλέον καιρός να τελειώσει ο πόλεμος στην Υεμένη, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
«Είναι πλέον καιρός αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να περάσει» και να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό, ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα